Către,

 Federația SANITAS din România

În atenția Biroului Operativ

Având în vedere că în aceste zile se negociază regulamentul de sporuri elaborat în baza prevederilor Legii 153/2017, Federația Sanitas nu trebuie să renunțe la:
–   stabilirea unui nivel minim garantat al sporurilor pentru fiecare specialitate așa cum a fost stipulat în vechiul regulament de sporuri și în Legea 284/2010. Negocierea regulamentului de sporuri ar trebui sa plece de la acest nivel minim garantat iar cuantumul sporurilor trebuie negociat și stabilit cu Ministerul Sănătății în Contractul Colectiv de Muncă încheiat la nivel de sector de activitate (pentru o aplicare unitară la nivelul țării).
–   cuprinderea în acest Regulament de sporuri a tuturor categoriilor profesionale care lucrează în sănătate și asistență socială (inclusiv personalul TESA și personalul de deservire) pentru a respecta principiile care stau la baza Legii salarizării și pentru a nu creea noi discriminări între salariații aceleiași instituții (exemplu – un registrator medical – personal sanitar și un operator de calcul – personal TESA, vor avea venituri diferite deși efectuează aceeași muncă).
 eliminarea plafonului de 30% din actuala Lege a salarizării nivel la care sporurile vor fi diminuate foarte mult sau chiar desființate.

De asemenea solicităm:
–       finalizarea negocierii Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate și semnarea acestuia, contract care să conțină prevederi superioare fostului contract colectiv de muncă fără să se renunțe la drepturi deja câștigate prin negocierile anterioare.
–       o poziție clară vis-a-vis de propunerea guvernanților de a transfera contribuțiile de la angajator la angajat, măsură care va duce la diminuarea veniturilor salariaților și anularea parțială a creșterilor salariale stabilite de legea salarizării. Acest lucru trebuie făcut, în opinia noastră, cu compensarea de către guvern a sumelor reprezentând plata suplimentară a impozitului pe salariu.
–      includerea întregului personal care lucrează în sănătate și asistență socială, alături de medici, la categoriile propuse de executiv pentru a fi scutite de impozitul pe salariu.
–      majorarea de către Casa Națională de Sănătate a tarifelor pe caz de boală rezolvat” tarife bazate pe calcule reale, nu pe criterii istorice, care să asigure finanțarea corectă a sistemului sanitar. În cazul neaplicării acestei măsuri, începând cu 01.01.2018, aproape toate unitățile sanitare nu vor putea asigura plata drepturilor salariale. Reamintim că începând cu această dată sumele care veneau SEPARAT de la bugetul de stat pentru asigurarea măririlor de salarii produse de Ordonanța 35/2015, Ordonanța 20/2016 și Legea 250/2016 vor fi asigurate de către unitățile sanitare din contractele încheiate cu C.J.A.S.

            Vă semnalăm că există o nemulțumire mare în rândul membrilor de sindicat generată de iminența pierderii unor drepturi câștigate, finanțarea insuficientă a unităților sanitare și de asistență socială, lipsa de predictibilitate a legislației în ceea ce privește salarizarea, exercitarea profesiei, siguranța locurilor de muncă ș.a.

Având în vedere că FEDERAȚIA SANITAS este cea mai mare federație din sănătate și asistență socială, insistăm să își exercite din plin acest rol atât în negocierile purtate cât și în mediatizarea acestora. 

BIROUL EXECUTIV AL SINDICATULUI SANITAS CONSTANȚA

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro