Numărul medicilor raportat la totalul populației României este cel mai mic din Europa, țara noastră ocupă un loc la coada clasamentului în ceea ce priveşte veniturile medicilor. Iată care este soluția găsită de Ministerul Sănătății pentru a suplimenta veniturile medicilor, cel puțin a celor din unitățile sanitare publice!

Realitățile sunt crunte și apar în expunerea de motive care însoțește proiectul de Lege pentru implementarea Proiectului pilot de creștere a veniturilor medicilor și echipei medicale, din unitățile sanitare publice cu paturi – este un document oficial al Ministerului Sănătății :

- Din cauza diversității sistemelor de sănătate din Europa apar și inegalitățile din sănătate privind accesul la îngrijirile de sănătate. În prezent, România deține cea mai mică alocare procentuală din PIB pentru sănătate (3,4% din PIB).
- Numărul medicilor raportat la totalul populației României este cel mai mic din Europa, în cele 396 de spitale publice existente în prezent în România există un număr de 20.640 medici, anunță Ministerul Sănătății. Între 2008-2012, numărul medicilor care au ales să lucreze în străinătate depășește 11.000.
- Veniturile medicilor diferă de la o ţară la alta, iar România ocupă un loc la sfârşitul clasamentului în ceea ce priveşte veniturile medicilor.
- Salarizarea personalului de specialitate medico-sanitar este reglementată de Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. Salariile de bază sunt stabilite pe funcţii, grade, trepte profesionale şi tipuri de unităţi/activităţi medicale. Un medic specialist dintr-un spital clinic are un salariu de bază brut mediu de 2663 lei, iar un medic primar – un salariu de bază brut mediu de 3256 lei, precizează Ministerul Sănătății.

”Pentru buna funcționare a domeniului medical se impune recunoașterea meritelor pe baza performanței și competitivității, respectiv revizuirea sistemului de salarizare în direcţia flexibilizării şi stimulării performanţei și competitivităţii prin excluderea profesiei medicale din categoria personalului bugetar”, se arată în proiectul promovat de Ministerul Sănătății.

Acolo se arată, negru pe alb, că problema subfinanțării sistemului medical din România și implicit a cadrelor medicale impun identificarea unor soluții alternative în vederea creșterii veniturilor personalului.

Potrivit noii reglementări, începând cu data de 1.07.2014, pe o perioadă de șase luni, medicii specialiști și medicii primari din unitățile sanitare publice cu paturi, își pot suplimenta veniturile în funcție de următoarele criterii de performanță: competența profesională, activitatea profesională și continuitatea desfășurării activității în unitatea sanitară publică, precizează Ministerul Sănătății .

Conform acestui proiect, venitul medicilor se vor compune din:
-parte fixă, reprezentată din salariul de bază, stabilit protrivit reglementărilor legale în vigoare;
-parte variabilă, care se calculează pe baza procedurilor și a serviciilor medicale efectuate de către medici în funcție de următoarele criterii de performanță: competența profesională; activitatea profesională și continuitatea desfășurării activității în aceeași unitate sanitară publică. -sporuri pentru condiţii de muncă;
-venituri din gărzile efectuate în afara programului normal de lucru la norma de bază.
-cota procentuală din fondurile rezultate din tratarea pacienților în regim privat, în cadrul unității.

”Medicii și echipa medicală care participă la realizarea actului medical pot obține venituri suplimentare, din asigurarea asistenței medicale ambulatorii sau spitalicești în regim privat în cadrul unității sanitare publice, prin internare de zi și internare continuă”, se arată în proiect.

Se instituie și excepții, în sensul că anumite categorii profesionale nu pot avea dreptul de a trata pacienți în regim privat, și anume: – medicii în specialitatea de medicină de urgenţă,
- medicii în specialitatea anestezie terapie intensivă, cu exceptia pacienţilor în ambulatoriu, pentru tratamentul durerii,
- medicii în specialitățile care trateaza patologiile cu declarare obligatorie, pentru aceste patologii.

Proiectul a fost afișat, pentru dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Sănătății.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro