O simplă analiză de sânge ar putea stabili dacă melanomul - cancerul pielii - a început sau nu să se extindă, informează luni BBC. Acest lucru ar putea duce la stabilirea mai rapidă a diagnosticului și la noi tratamente, în condițiile în care în prezent melanomul este greu de depistat și de tratat după ce începe să se răspândească, afirmă Centrul de cercetare a cancerului din Marea Britanie.
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea scoțiană Dundee, măsurarea nivelului la care este prezentă în sânge o genă identificată ca TFP12 ar putea oferi un indiciu-cheie în ce privește evoluția cancerului pielii.
Există tot mai multe dovezi că tratamentele sunt mai eficiente în primele stadii ale bolii, iar identificarea pacienților la care cancerul abia a început să se extindă le sporește în mod semnificativ șansele de a învinge boala, a subliniat Tim Crook, consultant pe probleme de oncologie la Universitatea Dundee și autor al studiului citat de BBC.
În prezent, peste 8 din 10 pacienți cu melanom supraviețuiesc bolii cel puțin 10 ani, dar situația este mai dificilă în cazul pacienților la care cancerul s-a răspândit și la alte organe.
Următorul pas va fi dezvoltarea de biomarkeri pentru a-i identifica pe pacienții care au nevoie de continuarea tratamentului împotriva melanomului, a spus prof. Charlotte Proby, specialist în dermatologie la aceeași universitate.AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Toth, editor: Ionuț Mareș)
Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
(Eveniment cu prezenta fizica)