Vârsta este un factor destul de important care poate influenţa beneficiile aspirinei. Asta susţine un grup de cercetători, care au monitorizat timp de un deceniu aproape 28.000 de femei, cu vârste trecute de 45 de ani.

O aspirină luată zilnic poate să facă mai mult rău decât bine. Concluzia vine din partea unui grup de cercetători care au constatat că femeile tinere şi sănătoase care iau în mod regulat acest medicament riscă îşi pună sănătatea în pericol. Datele oamenilor de ştiinţă mai arată că pastila este benefică dacă e luată în mod regulat în cazul femeilor trecute de vârsta de 65 de ani, notează Yahoo News.

În studiile precedente, aspirina s-a dovedit benefică împotriva bolilor de inimă şi eficientă împotriva apariţiei diferitelor forme de cancer. Singurul efect advers al acestui medicament este acela că predispune la apariţia ulcerelor, dacă este luat în mod abuziv.

În noul studiu, cercetătorii au monitorizat un grup de aproape 28.000 de femei, cu vârste trecute de 45 de ani, cărora le-au administrat zilnic, timp de zece ani, până la 1000 de miligrame de aspirină sau de placebo. Pe parcursul studiului oamenii de ştiinţă au urmărit câte cazuri s-au înregistrat de boli cardiovasculare şi de cancer, în ambele grupuri de voluntare.

Rezultatele au arătat că vârsta este un factor destul de important care poate influenţa beneficiile aspirinei. Astfel, predispoziţia la boli de inimă şi la cancer era mai crescută în rândul femeilor de până în 65 de ani. Odată cu împlinirea acestei vârste predispoziţia la aceste boli scădea considerabil.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro