Norme Coca 2023 - 2024

O boala al carei tratament costa 13.000 de euro ne duce pe locul 6 in UE dupa numarul de pacienti. Se poate lua si din metrou

Romania are nevoie disperata de specialisti, dar si de bani in pneumologie. Tara noastra a urcat pe un periculos loc 6 in Europa, dupa rata mare de imbolnaviri de tuberculoza.

O boala al carei tratament costa 13.000 de euro ne duce pe locul 6 in UE dupa numarul de pacienti. Se poate lua si din metrou

Mai mult decat atat, potrivit Institutului de Statistica din Regatul Unit, generam si un sfert dintre cazurile de tuberculoza din intreaga Uniune.

Stefan are numai 29 de ani dar simte ca a trait deja poverile unei vieti intregi. Diagnosticat in 2011 cu tuberculoza, tanarul povesteste cum a fost nevoit sa renunte la tot ce stia ca inseamna un trai normal si sa urmeze un tratament dur si lung care sa-l puna din nou pe picioare.
"Circulam cu mijloacele de transport in comun si poate de acolo. A trebuit sa renunt la job, a trebuit sa ma concentrez doar pe partea de sanatate. Am avut doar 20% sanse de vindecare."

Iata insa ca doi ani mai tarziu a invins boala si a simtit nevoia sa se dedice celor care trec prin ce a trecut el. Acum lucreaza in cadrul Asociatiei pacientilor cu tuberculoza multi-drog rezistenta.

Pentru Petre in schimb viata a luat o intorsatura neasteptata acum exact o saptamina.

"Sambata trecuta eram la serviciu si pe la 11 dupa amiaza m-a luat cu transpiratii cu tuse. Se poate de la o sticla de apa, asa e pe santier da-mi sa beau de la tine..”

Medicii spun ca locurile supraaglomerate, inchise si neaerisite sunt propice pentru transmiterea bolii, fie ca vorbim de o banca, de o sala de concerte sau de spectacole, de un magazin, aeroport ori gara.

"In mijloacele de transport in comun, in special in metrou. Eu am pacienti care de multe ori nu stiu de unde au luat boala pentru ca au un statut social bun, castiga bine au o pregatire profesionala buna si vin si se intreaba de unde am putut eu sa iau”, spune dr. ALINA HALPERN, medic primar pneumolog.

Desi nu mai este de mult o boala a saraciei, tuberculoza omoara in fiecare an peste 1000 de romani. Peste 13 mii de cazuri noi de tuberculoza se inregistreaza in Romania in fiecare an. Cifra ce ne-a adus pe locul 6 in Europa in ceea ce priveste numarul bolnavilor de tuberculoza.

Si in timp ce numaram tot mai multe cazuri, ne confruntam cu o criza de medici specializati. La asta se adauga costul ridicat al tratamentului. 13.000 euro pentru un pacient.

Sursa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro