O companie americană a inventat un gel de uz medicinal care poate opri o hemoragie în 15 secunde, iar acum doreşte să obţină autorizarea pentru folosire pe pacienţi umani, după ce testele efectuate pe şobolani au fost încununate de succes, potrivit dailymail.co.uk.

Joe Landolina, un biochimist din New York şi fondator al companiei Suneris, a inventat un gel pe bază de polimeri extraşi din plante, numit VetiGel, capabil să oprească o hemoragie în 15 secunde de la aplicarea pe o rană deschisă.

Gelul reacţionează la contactul cu ţesuturile şi se coagulează imediat, oprind hemoragia. Inginerul biochimist a fost suprins când a văzut că gelul îşi schimbă culoarea şi forma când interacţionează cu ţesuturile.

VetiGel are proprietăţi antimicrobiene, iar când este folosit de experţi în medii sterile, este o modalitate sigură şi curată de a vindeca o rană.

"VetiGel este eficient pentru că lucrează în tandem cu procesele naturale de vindecare a corpului", a declarat Landolina.

Potrivit inventatorului, în zonele de război, gelul ar putea fi folosit ca o metodă temporară de îngrijire a unui rănit, până la sosirea unui echipaj medical. Dacă va fi acceptat, gelul ar putea înlocui 80% dintre materialele de îngrijire a rănilor, cum ar fi bandajele şi plasturii, iar compania americană speră ca produsul să fie disponibil atât medicilor, cât şi publicului larg.

Până la obţinerea dreptului de utilizare în cazul pacienţilor umani, VetiGel va fi folosit de către veterinari, în condiţiile în care, până acum nu existau soluţii ieftine şi eficiente pentru oprirea hemoragiilor în cazul medicinei veterinare.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro