O echipă de cercetători americani a injectat celule stem umane în embrioni de porc pentru a dezvolta un pancreas uman viabil, relatează metronews.fr. Acţiunea oamenilor de ştiinţă are ca scop remedierea lipsei de organe de transplant, genomul porcului fiind foarte asemănător cu cel al omului.
Cercetătorii de la Universitatea California (Statele Unite) au vrut să creeze un amestec de celule de porc şi de om pentru a reproduce un pancreas uman. Ca să realizeze acest experiment, ei au procedat în două etape. Au început prin a elimina ADN-ul dintr-un embrion de porc recent fecundat prin modificarea genei CRISPR şi au injectat apoi celule stem pluripotente induse (CSPi) în interiorul embrionului.
Această tehnică inovatoare ar putea limita riscul respingerii organului. Ţesuturile vor fi prelevate şi analizate după 28 de zile. "Speranţa noastră este ca acest embrion de porc să se dezvolte normal, chiar dacă pancreasul va fi compus aproape exclusiv din celule umane", afirmă biologul Pablo Ross, care conduce studiul, pe site-ul BBC. "Astfel ar putea fi compatibil cu un pacient pentru transplant", adaugă el.
Chiar dacă acest tip de cercetare este foarte promiţător pentru a acoperi lipsa de organe de grefă, el rămâne totuşi controversat. National Institutes of Health, agenţie americană, a impus un moratoriu asupra finanţării acestor lucrări, principala îngrijorare fiind ca celulele umane să nu migreze spre creierul porcului, ajungându-se la o fiinţă jumătate porc, jumătate om. Dr Ross consideră totuşi că această ipoteză este improbabilă. "Credem că există foarte puţine riscuri să se dezvolte un astfel de creier, dar rămânem prudenţi", spune el. Oamenii de ştiinţă s-au angajat astfel să nu lase să se nască un fetus de porc în cazul în care creierul lui ajunge să fie "prea uman".
Dacă acest studiu va fi concludent, s-ar putea ca şi alte organe să fie create, cum ar fi inima, rinichii, plămânii sau corneea.