Norme Coca 2023 - 2024

Un dispozitiv ingenios prevăzut cu o cameră video, numit „Pillcam”, oferă imagini detaliate ale tractului digestiv, devenind un instrument valoros pentru medici în identificarea unor afecţiuni greu de diagnosticat.

O endoscopie eficientă şi nedureroasă este posibilă acum, cu ajutorul „Pillcam”, un dispozitiv de unică folosinţă alcătuit dintr-o cameră video miniaturală şi un sistem de iluminat cu LED, scrie Daily Mail.

Acesta câtăreşte 4 grame, are o lungime de 26 mm şi o grosime de 11 mm şi este înghiţit ca orice pastilă obişnuită. El parcurge în câteva ore acelaşi traseu ca hrana, devăluind eventuala existenţă a unor anomalii la nivelului tactului digestiv.

În timpul călătoriei sale prin corp dispozitivul captează 18 imagini pe secundă, oferind medicilor date imporatante care le pot fi utile în identificarea unor probleme pe care alte metode de investigaţie nu le pot dezvălui, incluzând aici chiar şi endoscopiile.

Sunt o mulţime de lucruri pe care nu suntem capabili să le vedem cu o endoscopie. Cei mai mulţi oameni consideră că această invenţie este fascinantă. În urmă cu 20 de ani ea aparţinea de domeniul SF-ului, dar acum a devenit realitate“, a declarat dr. Salil Singh, gastroenterologul care a introdus „Pillcam” pe lista metodelor de investigaţie la Spitalul Royal Bolton din Marea Britanie.

O endoscopie tradiţională, făcută cu un tub flexibil şi subţire, prevăzut în vârf cu o cameră video, poate fi scana cu succes doar unele porţiuni ale sistemului digestiv şi anume: esofagul, stomacul şi intestinul gros. Intestinul subţire, care se află în partea din mijloc a tublui digestiv, rămâne inaccesibil acestui tip de invetigaţie.

„Pillcam“, în schimb, poate filma interiorul intestinului subţire pe toată lungimea acestuia (2-8 metri), contirbuind la identificate unor afecţiuni severe şi adesea dificil de diagnosticat, precum boala celiacă şi maladia Crohn.

Investigaţia inovatoare este costisitoare, ridicându-se la a valoare de circa 500 de lire sterline şi este disponibilă în câteva spitale din Marea Britanie, cum ar fi Royal Bolton, Wythenshawe şi Neath Port Talbot.

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro