O tanara din Marea Britanie a devenit unul dintre primii pacienti diagnosticati cu cancer din lume caruia i se injecteaza un vaccin care sa ii distruga celulele canceroase rapandite in corp, scrie cotidianul britanic "The Independent". Kelly Potter, in varsta de 35 de ani, a fost diagnosticata in iulie 2015 cu cancer cervical in stare avansata si s-a inscris intr-un program de testare a unui vaccin anticancer, in care sunt implicati 30 de pacienti voluntari.

Cercetatorii au conceput vaccinul pentru a incuraja sistemul imunitar sa reactioneze impotriva unei parti a celulei canceroase care ii permite sa se multiplice in continuu, fara sa moara. Kelly Potter, care locuieste in Beckenham a fost repartizata pentru teste cu vaccin anticancer la Guy's Hospital din Londra, pentru ca boala i-a afectat si alte zone ale corpului.

"Sa fiu parte a acestui studiu, mi-a schimbat viata in bine. A fost o experienta foarte pozitiva si foarte interesanta. Ma simt onorata sa fiu implicat. Am obtinut cel mai bun tratament la Guy", a spus pacienta.

Prima doza de vaccin i-a fost administrata pe 9 februarie, iar pana acum a mai primit sapte doze. Doctorii au avertizat-o ca ar putea sa aiba simptome asemanatoare gripei, dar nu le-a avut, spune Kelly.

Vaccinul contine un mic fragment de proteina din enzima numita telomeraza umana transcriptaza inversa (hTERT), care permite celulelor canceroase sa se divida continuu. Prin injectarea acestui antigen in sange, sistemul imunitar este stimulat sa genereze anticorpi care vor ataca doar celulele canceroase, lasand intacte celulele normale si sanatoase, sustin medicii britanici.

"Sunt foarte putine tumori solide care nu ar raspunde unui astfel de tratament. Este un test in prima sa faza, dar suntem increzatori ca este sigur. Dar, pentru a vedea daca este sau nu eficient trebuie sa asteptam", a declarat James Spicer, cercetator sef la Centrul de Cercetari St.Thomas din Londra.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro