Spectacolul pe care il ofera CNAS in privinta cardului de sanatate mi se pare halucinant si, chiar mai mult decat atat, emblematic pentru felul in care autoritatile din Romania inteleg si gestioneaza realitatile din Romania.

Povestea e asa: intr-un interviu pentru Ziare.com, publicat vineri dimineata, vicepresedintele Casei de Sanatate, Alin Costache, declara ca in luna august, cel mai probabil in prima jumatate a lunii, adica pana pe 15, cardul de sanatate va redeveni obligatoriu, adica mai pe romaneste, cu exceptia urgentelor, fara card sau fara adeverinta care ii tine locul pentru maximum 3 luni, asiguratul nu mai poate primi servicii medicale. Asa cum trebuia sa fie adica de pe 1 mai.

La cateva ore dupa publicarea interviului pe Ziare.com, presedintele Casei de Sanatate, Vasile Ciurchea, a intrat in direct la Realitatea TV si, contrazicandu-si adjunctul, a anuntat ca, de fapt, obligativitatea se amana pana pe 1 septembrie. Adica ori nu stie stanga ce face dreapta, ori in mai putin de 24 de ore, sefii Casei s-au sucit. De ce?

Pentru ca, spune dl Ciurchea, este perioada de vancante si oamenii nu au intrat in posesia cardurilor. Dl Costache, de aceasta data ramas necontrazis, ne spusese ca mai sunt de distribuit vreo 350 de mii de carduri, dar, atentie!, dintre cele care erau tiparite deja pe 1 mai, deci existau fizic inca de atunci, dar nu fusesera distribuite din diferite motive.

 

Alin Sergiu Costache, vicepresedinte CNAS: Tot ce se poate spune acum despre CARDUL DE SANATATE – interviu

Alin Sergiu Costache, vicepresedinte CNAS: Tot ce se poate spune acum despre CARDUL DE SANATATE – interviu

CARDUL DE SANATATE SE AMANA INCA O DATA !

CARDUL DE SANATATE SE AMANA INCA O DATA !

Dar mai exista o categorie de carduri. Cele care nu existau fizic pe 1 mai si au fost solicitate dupa acea data de asiguratii care, va amintiti, s-au imbulzit la sediile caselor de sanatate calcandu-se pe picioare. La depunderea cererii, lor le-a fost eliberata o adeverinta valabila, potrivit legii, 3 luni.

Aceste adeverinte incep sa expire in august. Si dupa ce expira, titularul trebuie sa aiba cardul in buzunar pentru ca legea nu mai permite eliberarea altei adeverinte pe trei luni.

L-am intrebat pe dl Costache cate carduri solicitate dupa 1 mai au fost tiparite si n-a putut sa-mi ofere un numar. Mi-a dat doar asigurari ca procesul este in curs si ca saptamana viitoare cardurile ar trebui sa ajunga la titulari. Nu pot decat sa-l cred pe cuvant, dar din informatiile mele, din surse autorizate, de fapt tiparirea cardurilor cerute dupa 1 mai de-abia a inceput si va dura.

Deci, daca obligativitatea cardurilor era reintrodusa din august, aveam o categorie de oameni complet descoperiti, si fara card, pentru ca nu le-a fost tiparit, si fara adverinta, pentru ca nu le putea fi emisa o a doua. Si atunci sa fi vazut scandal!

Apoi, am fost absolut surprinsa sa aflu ca CNAS nu a constatat si nu a remediat nicio defincienta in propria ograda referitoare la functionarea cardului. "Sistemul a functionat, functioneaza si va functiona" (Amin!), iar deficientele au fost doar la medicii de familie si in spitale, spune dl vicepresedinte Costache.

Chiar asa sa fie? Nicio "surubareala" minora sa nu fi fost necesara dupa ce situatia s-a dovedit atat de problematica incat a impus amanarea cu luni bune, inca neincheiate, a obligativitatii? Dl Banicioiu recunostea in mai ca au fost facute niste ajutari, legate de numarul accesarilor pe secunda suportate de sistem, de la 9 mii la 75 de mii:

"De ce s-a blocat sistemul de doua ori dupa intrarea in functiune?

Nu s-a blocat total. A functionat. Va referiti la o problema de natura tehnica, o blocare temporara a softului. (...) A fost un numar foarte mare de accesari.

Cat de mare?

A ajuns la 16 mii de accesari pe secunda.

Si Casa avea nivelul filtrului de acces stabilit la cat?

Undeva la 9.000 de accesari pe secunda in primele zile, 4-5 mai, fiind imediat dupa sarbatori. (...)

Deci ati fixat filtrul la 9 mii de accesari, ati avut 16 mii in primele zile si acum v-am auzit spunand ca l-ati ridicat la 50 de mii.

Probabil ca erau la 9 mii. Banda s-a marit pana la 75 de mii, ca sa nu mai fie probleme.

Intre 9 mii si 75 de mii e o diferenta foarte mare. Nu inseamna ca initial a fost mult subevaluata cantitatea de servicii medicale?

Nu, e vorba de calibrare, dupa cum imi explica inginerii."

Nici vorba de blocare temporara si ajustare, zice CNAS prin vocea dlui Costache: "Nu a fost o redimensionare. Cifrele comunicate de domnul ministru au fost informative, la momentul x erau simultan in sistem 9.000 de accesari/sec si acest numar a crescut. Dl ministru s-a referit la numarul de accesari inregistrate la un moment dat. Sistemul va suporta pana la 75 de mii de accesari pe secunda".

CNAS nu stie nici ca ar exista liste de asteptare pentru investigatii decontate. Trecuta recent prin experienta listei de asteptare, despre care am si scris, in fata acestei replici m-am simtit ca in bancul cu omul care se duce la gradina zoologica, vede o girafa si spune "acest animal nu exista". Eu fiind girafa care nu exista.

Listele de asteptare sunt o realitate pe care din nou, ministrul Banicioiu o recunostea cu onestitate in luna mai si despre care vicepresedintele CNAS sustine ca nu ar mai exista din 2013.

Iar povestea cu contractul de mentenanta a softului pentru card este la fel de frumoasa. Dl Costache recunoaste ca una dintre firmele din cosortiul care asigura mentenanta este in insolventa, dar treaba merge ca unsa gratie partenerilor. Si cu toate ca merge ca unsa, CNAS a lansat o licitatie publica pentru un nou contract de mentenanta in valoare de 2 milioane de lei pe an. Daca treaba merge bine, de ce e nevoie de un nou contract si inca unul cu o valoare deloc neglijabila?

Decat sa aplicam politica strutului, sperand ca oamenii nu se prind, nu mai bine spunem adevarul verde in fata si ce solutii avem pentru corectare, daca avem, desigur?

Daca omului venit de la o programare pe o lista de asteptare de doua luni ii spui ca lista aceea nu exista, nu il convingi ca a trait imposibilul, ci doar ca ori habar nu ai de realitatea pe care o gestionezi, ori vrei sa-l ametesti.

Sigur ca nu exista sistem perfect si cardurile sunt necesare pentru oprirea fraudei astfel incat la un moment dat sa dispara si listele de asteptare, dar balbaiala asta distruge increderea si implicit sansele demersului in principiu benefic si corect.

 

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro