Sursa ziaruldeiasi.ro

40 de copii ai romilor din Zanea, marea majoritate fără acte, s-au îmbolnăvit de hepatită, iar valul de rude gălăgioase şi agresive ale acestora a paralizat practic Spitalul de Infecţioase. La fiecare pacient veneau câte 5-6 rude, toate puse pe scandal, ca să fie tratate imediat pe motiv că s-ar fi molipsit. „Vrem perfuzii! Vrem perfuzii“ strigau aceştia, umblând pe holuri şi prin saloane ca la ei acasă. A fost îmbrâncit inclusiv un medic, dar şi alte cadre, hoardele de romi fiind cu greu liniştite de poliţişti, firma de pază nemaiputând face faţă. „E mizerie mare acolo la Zanea. Îşi fac nevoile în curte, că nu au autorizaţii pe case şi nu-şi pot trage apă. Nu ne lasă să le clorinăm fântânile: zic că le facem vrăji“, spune primarul din Ciurea.

Ţiganii au instaurat debandada la Spitalul de Boli Infecţioase. Poliţia şi echipajele de intervenţie de la firma care asigură paza spitalului au intervenit în unitatea medicală, în ultimele două zile, mai mult decât au intervenit tot anul. Corpul medical al spitalului este terorizat de un grup de ţigani din cătunul Zanea, comuna Ciurea, care se comportă agresiv. Pentru aproximativ 40 de copii infectaţi cu hepatita A, internaţi şi trataţi în Pavilionul 7 al spitalului, rubedeniile din Zanea au instaurat haosul în spaţiul destinat îngrijirii medicale.

„Dacă nu-i lăsăm să intre în spital şi-i ţinem la poartă, începe Iadul acolo, pe stradă. Dacă îi lăsăm să intre în curte şi în pavilion, se comportă agresiv: au fost contacte fizice între echipa medicală şi aparţinători. Am chemat de mai multe ori Poliţia şi intervenţia de la firma noastră de pază. Chiar ne-au cerut colegii noştri să instalăm poate un buton de panică în pavilion“, a arătat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase.

„Nu ştii dacă aduc înapoi acelaşi copil“

Focarul de hepatită A de la Zanea a fost descoperit în urmă cu aproximativ trei săptămâni. De atunci, în jur de 40 de copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 12 ani, au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ pentru tratament. 25 dintre ei au fost externaţi marţi, 9 au fost externaţi miercuri, iar ieri, 15 decembrie, în spital se mai aflau şase copii sub tratament. Pentru fiecare pacient, în cursul internării s-au prezentat la spital câte cinci-şase rude cu pretenţii de a fi tratate şi ele, la rândul lor.

Citeste mai departe

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro