Dacă vrei să pleci, pe cont propriu sau prin intermediul unei agenţii de turism, într-o ţară care nu este membră a Uniunii Europene, ai nevoie, în mod obligatoriu, de o asigurare de sănătate. Libertatea îţi spune cum şi în ce condiţii poţi obţine această poliţă.
Dacă pentru călătoriile în ţările membre ale Uniunii Europene este suficient Cardul European de Sănătate, pentru celelalte state, non-UE, ai nevoie de o asigurare specială în acest scop.
Internetul este plin de oferte, atât pentru cardul european, cât şi pentru celelalte formule de asigurări, în vederea călătoriilor în străinătate. Dar, site-ul “Europa ta” îţi recomandă să nu apelezi la aceste oferte, ci să te adresezi “instituţiilor responsabile”. Or, în cazul cardului european, instituţia responsabilă este Casa Naţională de Sănătate (prin casele sale teritoriale), iar în cazul celorlalte forme de asigurare, este vorba de firmele de asigurări şi agenţiile de turism din întreaga ţară, care au o ofertă bogată în acest domeniu.
De notat că, în virtutea contractelor pe care le au cu firmele de asigurări, agenţiile de turism vând astfel de poliţe de sănătate şi în cazul în care pleci pe cont propriu (în concediu, în vizită, la studii, pentru afaceri etc.) şi nu prin firma de turism respectivă.
În privinţa preţului, acesta diferă în funcţie de ţara de destinaţie, de vârstă, de scopul şi perioada călătoriei şi, nu în ultimul rând, de serviciile medicale pe care le acoperă asigurarea de sănătate în ţara respectivă. Mihai Popovici, reprezentantul unei agenţii de turism din Bucureşti, ne-a declarat că preţurile pot fi de la 17 până la 40 de lei/persoană, pentru un sejur de 5-7 zile, în cazul tinerilor de 20-25 de ani, şi de 50-70-80 de lei/persoană (până la circa 100 de lei), pentru cei de 50-70 de ani. În general, pentru o astfel de poliţă, firma de asigurări va achita cheltuielile în cazul unei urgenţe medicale intervenite pe durata deplasării în ţara respectivă.
Aceste poliţe de asigurare de sănătate pentru călătoriile în ţări din afara Uniunii Europene vor acoperi, printre altele: tratamentul ambulatoriu; spitalizarea; intervenţiile chirurgicale de urgenţă; tratamentul stomatologic de urgenţă (dar numai pentru ameliorarea durerilor acute); medicamente şi materiale sanitare prescrise de medic ş.a. Dacă poliţa include aceste proceduri, vor fi asigurate şi cheltuielile medicale de repatriere, ca urmare a unei urgenţe medicale, precum şi, Doamne fereşte, cheltuielile de repatriere a corpului neînsufleţit, ca urmare a decesului survenit în urma unui accident sau a unei îmbolnăviri neaşteptate, pe parcursul deplasării.
Există şi un tip de asigurare de sănătate pentru ţările limitrofe României. Aceasta acoperă riscurile de producere a unor evenimente, respectiv accidente imprevizibile sau imbolnăviri ale asiguratului, în timpul deplasării, care împiedică sejurul turistic sau continuarea normală a acestuia, aşa cum a fost prevazută iniţial, sau continuarea traseului înscris în foaia de parcurs (pentru şoferii profesionişti).
Limita cheltuielilor acoperite prin această asigurare este una din următoarele trei variante (conform opţiunii asiguratului consemnată în poliţa respectivă): 5.000 $, 10.000 $, 30.000 $. Asigurarea este valabilă numai în ţările limitrofe României, respectiv pe teritoriul Bulgariei, Republicii Moldova, Ucrainei, Ungariei şi Serbiei.