Norme Coca 2023 - 2024

O mare problemă a sistemului medical românesc este depistarea tipurilor de cancere de sânge, în aşa fel încât tratamentul să se facă corect şi ţintit. Un prim pas pentru a schimba această situaţie a fost făcut, iar bolnavii cu leucemii sau alte tipuri de cancere ale sângelui beneficiază acum de analize ultraperformanţe la Institutul Clinic Fundeni. Acest lucru este posibil datorită unei investiţii private în valoare de 375.000 de euro făcute de GDF SUEZ Energy România.

Printre pacientii care beneficiaza concret de analizele efectuate in aceste laboratoare este Ilinca, o fetita de 4 ani. In luna august, mama ei a crezut ca a racit si a dus-o la doctor, pentru ca, in ciuda tratamentului obisnuit, copilul nu se simtea mai bine. In urma analizelor efectuate la Spitalul Grigore Alexandrescu, micuta a fost trimisa la Institutul Clinic Fundeni, cu suspiciunea unei “boli de sange”. Aici a venit ca un fulger diagnosticul: leucemie acuta limfoblastica.

Cu mama Ilincai am vorbit la doar cateva zile de la aflarea vestii. Fusese internata cu fiica ei intr-un salon din sectia de Hematologie a Institutului Clinic Fundeni, alaturi de alte patru mamici care aveau copiii in aceeasi situatie. Nu intelegea inca exact ce se intampla si incerca sa se adune. Notiunile referitoare la tratament erau inca foarte noi pentru ea. O mamica a corectat-o in momentul in care a confundat “cura de citostatice” cu “doza de citostatice” si i-a spus, cu dorinta sa o linisteasca: “In curand nu o sa mai faci asemenea confuzii. O sa inveti aceste tratamente ca pe apa!” Cuvintele nu au avut, insa, deloc acest rol. “Eu nu vreau sa invat asta! Eu vreau ca Ilinca sa fie bine! Sa fie ca inainte!” Din pacate, pentru o vreme, nimic nu va mai fi la fel ca inainte.

odernizarea si dotarea cu echipamente a laboratoarele fac parte din programul ,,Energie pentru o sansa la viata’’, demarat in octombrie 2013 si finalizat in prezent. Acesta a vizat dezvoltarea infrastructurii de diagnostic si monitorizare a bolilor de sange, la copii si adulti, prin achizitionarea de echipamente performante. Astfel, laboratoarele de Citogenetica si de Imunofenotipare ale Institutului Clinic Fundeni au fost renovate complet si dotate cu doua echipamente de ultima generatie: un sistem de cariotipare automata si un analizor automat de citometrie in flux.

Prin acest program Institutul Clinic Fundeni devine un centru regional de diagnosticare in profunzime a cancerului de sange la copii si adulti in cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Programul Energie pentru o sansa la viata face parte din platforma de responsabilitate sociala a GDF SUEZ Energy Romania reuneste toate proiectele de implicare in viata comunitatii derulate de catre companie.

Sursa

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro