Medical Forum Targu Mures 22-23.03.2023

Aproape o mie de dosare reevaluate, dupa fraude la admitere, la o prestigioasa universitate de medicina din Romania: zeci de dosare aveau probleme grave, respectiv “modificari grosolane ale punctajului scris”!

UMF Iasi a anuntat, luni seara, ca s-a finalizat procesul de reevaluare a tuturor celor 951 de dosare depuse la admitere, este vorba despre cea pe cont propriu valutar, sesiunea septembrie 2015 si ca listele vor fi publicate pe site-ul www.umfiasi.ro.

Dupa ce prof. dr. Dragos Pieptu si-a anuntat in mod oficial demisia din functia de rector interimar al UMF si din cea de prorector care coordoneaza activitatea de strategie institutionala, evaluare academica si relatiile cu organizatiile studentesti, Senatul Universitatii a propus un nou ordonator de credite interimar al institutiei, in persoana prof.dr. Stefan Georgescu. Urmeaza ca Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice sa valideze aceasta propunere.

O posibila cronologie a evenimentelor, care au dus la un adevarat cutremur dupa sesiunea de admitere din septembrie

Cei de la UMF Iasi au creionat o “cronologie a evenimentelor” legate de aceasta admitere, asa cum sustin ei ca s-au intamplat, din 5 octombrie pana in prezent:
– rectorul sesizeaza existenta unei situatii bizare in lista “Candidati admisi care pot fi inmatriculati in anul I, an universitar 2015/2016”, publicata pe site-ul universitatii: unul dintre numele de pe lista nu avea inscris punctajulobtinut in urma evaluarii la admitere, iar in documentul similar de pe calculatorul din biroul Rectorului, candidatul respectiv nu exista.
– Rectorul solicita listele trimise la Ministerul Educatiei listate si semnate in original, precum si o verificare a punctajelor tuturor dosarelor studentilor declarati admisi care se gasesc in acel moment in Rectorat, prin compararea punctajului de pe fisa de evaluare cu cel de pe listele oficiale de la admitere.
– Rectorul este informat de secretara de la Facultatea de Medicina ca aceasta a refuzat acceptarea primirii anumitor dosare de la Rectorat, deoarece aveau modificari grosolane ale punctajului scris.
– In cadrul sedintei de Consiliu de Administratie, rectorul informeaza despre situatia concreta a studentei care a fost introdusa in lista de admisi in ciuda faptului ca avea 46 de puncte, iar linia ultimului clasat la admitere a fost la 47 de puncte; prezinta o prima lista de 56 de dosare cu probleme grave la admitere (modificari de note si neconcordanta intre nota de pe fisa de evaluare si cea de pe site-ul UMF); solicita blocarea temporara a trimiterii de copii dupa atestatul de recunoastere a studiilor sau dupa scrisoarea de acceptare catre toti cei declarati admisi, pana la clarificarea situatiei; propune reverificarea tuturor dosarelor studentilor admisi, la toate facultatile; solicita demararea unei anchete interne.
– Consiliul de Administratie decide suspendarea procesului de inmatriculare a tuturor dosarelor candidatilor declarati admisi la facultatile de medicina, medicina dentara si farmacie in limbile romana, engleza si franceza cu taxa in euro, anul I, 2015-2016, in sesiunea 2015.
– Ambasada Regatului Marocului solicita copii dupa toate scrisorile de acceptare ale cetatenilor marocani, rectorul decide sa nu fie trimise scrisorile de acceptare ale candidatilor ale caror dosare ridica suspiciuni.

Urmeaza suspendarea contractului de munca al secretarului-sef, intalnirea conducerii Universitatii cu ministrul Educatiei, Sorin Campeanu, dar si sosirea Corpului de Control al ministrului Educatiei pentru o ancheta. “Dupa doua sesiuni de reexaminare a tuturor dosarelor candidatilor admisi, 94 de dosare nu indeplinesc conditiile de admitere.Distributia pe tari este urmatoarea: 88 de dosare la Medicina (40 Maroc + 31 Israel + 4 Grecia + 3 Franta + 2 Romania + 2 Liban + 2 Tunisia + 1 Germania + 1 Olanda + 1 India + 1 Polonia) si 6 dosare la Medicina Dentara (2 Franta +2 Maroc + 2 Israel)”, anunta UMF Iasi.

Se decide eliminarea de pe listele cu cei 520 de candidati declarati admisi a unui numar de 94 de candidati. Sunt publicate pe site-ul universitatii noile liste, cu un total de 426 candidati admisi. In aceasta faza, Ministerul de Externe marocan a cerut explicatii pe tema celor 45 de marocani care nu se mai regaseau pe liste!

In 19 octombrie, Senatul Universitatii ia hotararea ca membrii Comisiei de admitere sa reevalueze toate dosareletrimise la MECS (951 cu totul) si decide anularea tuturor listelor cu candidati admisi publicate pe website-ul universitatii pana la acea data. De asemenea, Senatul a dispus prelungirea exceptionala a perioadei de inmatriculare a studentilor de an intai, de la aceste linii de studiu, pana la 2 decembrie 2015. La doua zile distanta, ministrul Educatiei confirma public ca sesizarea problemei a venit de la conducerea universitatii, in persoana rectorului, precum si neimplicarea corpului profesoral in fraudarea procedurii de admitere. In acea zi, rectorul Universitatii isi anunta demisia de onoare si explica acest gest intr-o scrisoare deschisa.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro