„Viaţa medicală“ a publicat în ultimul număr din 2014 un mesaj de Crăciun adresat guvernanţilor, alături de o serie de fotografii cu medici tineri care ţineau pancarte pe care scrie „Vreau să profesez în ţară“. Mesajul a inclus cinci solicitări concrete şi a fost preluat de televiziunile şi media centrală.
Nicolae Bănicioiu, ministrul sănătăţii, a răspuns acestui mesaj prin declaraţia de mai jos, transmisă redacţiei:
„Majorarea veniturilor medicilor reprezintă o prioritate a mandatului meu ca ministru al Sănătăţii. La preluarea mandatului, în luna martie 2014, am reluat plata burselor pentru medicii rezidenţi, care erau blocate, o primă măsură pentru medicii tineri.
Însă majorarea veniturilor tuturor medicilor este un proces la care lucrăm cu atenţie la minister. La începutul anului viitor vom veni în Parlament cu o lege a veniturilor medicilor, care va regla atât modul de utilizare a infrastructurii publice de sănătate, dar va pune şi bazele creşterii veniturilor medicilor în funcţie de performanţă.
Această lege este doar unul din proiectele la care lucrăm astfel încât medicii tineri să rămână şi să profeseze în România.
Totodată, o lege a malpraxisului, pe care suntem aproape să o finalizăm, va duce la responsabilizarea medicilor şi la diminuarea cazurilor care pun în lumină nefavorabilă, pe nedrept, întreaga categorie profesională.
Sunt medic tânăr şi ştiu cât de important este pentru un medic tânăr respectul pe care îl primeşte din partea autorităţilor şi îi asigur pe viitorii medici, pe tinerii profesionişti din sistem, dar şi pe toţi medicii, că vom căuta şi găsi cât mai repede soluţii, pentru că medicii sunt un element esenţial pentru însănătoşirea sistemului de sănătate din România.
Mă voi întâlni în continuare cu reprezentanţii tinerilor medici şi ai organizaţiilor profesionale pentru a avea măsuri legislative coerente şi care să întrunească acceptul tuturor reprezentanţilor sistemului medical“.
Reluăm în continuare cele cinci solicitări publicate de „Viaţa medicală“ şi la care ministrul sănătăţii a răspuns prin cele de mai sus:
• Creşterea veniturilor tuturor medicilor până la cel puţin dublu faţă de salariul mediu pe economie, conform recomandărilor Băncii Mondiale.
• Clarificarea statutului legislativ al recompenselor pe care pacienţii le pot oferi medicilor (posibilitatea este menţionată în articolul 34 din Legea nr. 46/2003, dar niciun guvern din ultimul deceniu nu a precizat normele de aplicare).
• Clarificarea limitelor dintre practica medicală în regim public şi cea în regim privat.
• Regândirea sistemului de rezidenţiat.
• Penalizarea severă a medicilor care condiţionează actul medical şi suspendarea liderilor organizaţiilor profesionale care au probleme în justiţie, până la soluţionarea acestora. Ei sunt cei care dăunează cel mai mult credibilităţii breslei medicale în România şi relaţiei de încredere dintre medic şi pacienţii săi.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro