În anul 2012, cercetătorii de la Universitatea din Washington, coordonaţi de Jason Yeatman, au anunţat că au descoperit o nouă regiune cerebrală, necunoscută până atunci, responsabilă cu percepţia vizuală, atenţia şi mişcarea.

Ei nu au regăsit această regiune în nicio carte de anatomie, de aceea au crezut că era necunoscută.

În realitate însă, această regiune, numită fasciculul occipital vertical (VOF), apărea în cărţile de medicină mai vechi. Ea fusese descoperită de Carl Wernicke în anul 1881, în timpul disecţiei unei maimuţe, probabil un macac.

Deşi a mai fost menţionată în câteva lucrări ştiinţifice, această regiune nu a mai apărut apoi în alte studii despre creierul uman. Acum, Yeatman şi colegii săi se întreabă cum de a fost uitată complet o regiune cerebrală.

Ei au făcut un studiu pe 37 de voluntari şi în urma scanării cerebrale, au observat legăturile neuronale formate în această regiune. Noua cercetare confirmă localizarea fasciculului occipital vertical în creierul uman.

Probabil că această regiune cerebrală a căzut până acum în uitare în urma unei dispute între student şi profesor. Theodor Meynert, profesorul lui Wernicke, nu a înclus această descoperire în studiile sale publicate ulterior, probabil pentru că ea contrazicea teoria lui privind organizarea creierului uman.

Potrivit lui Meynert, toate conexiunile cerebrale se făceau din regiunea frontală a creierului spre cea posterioară, deci longitudinal, în timp ce în fasciculul occipital vertical aceste legături se fac vertical, de sus în jos.

În plus, în multe cărţi de anatomie, această regiune cerebrală este cunoscută sub mai multe denumiri, ceea ce poate spori confuzia.

Potrivit lui Yeatman, noul tip de conexiune poate explica cele două tipuri de percepţie vizuală diferită (perceperea chipurilor şi a mişcărilor).

Bolnavii care au această regiune cerebrală afectată nu mai pot citi, pentru că ei nu mai recunosc cuvintele.

Noul studiu a fost publicat în revista  Proceedings of the National Academy of Sciences.

Sursa: Live Science

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro