Norme Coca 2023 - 2024

În România o victorie în instanță nu e și o victorie în realitate. Este cazul unei femei bolnave de cancer de piele care, în urmă cu un an şi jumătate, a obţinut în instanță tratamentul care i-ar fi salvat viața, doar că autorităţile au tergiversat un an de zile acordarea tratamentului. Femeia a murit, iar acum familia ei dă statul din nou în judecată şi cere despăgubiri de o 100.000 de euro.

 Nicoleta Ruja a murit pe 6 ianuarie 2014, la un an după ce instanţa îi dăduse dreptate în procesul în care cerea statului să îi asigure tratamentul împotriva cancerului de piele de care suferea. Cererea venea după ce familia epuizase toate resursele pentru a cumpăra pastilele.

„Perioada a fost groznică. Nu mai ai cui să cerşeşti, până la urmă, bani pentru viaţă. Este o perioadă greu de explicat și nu doresc nimănui să treacă prin ea. O perioadă în care simți că nu mai ai ce face decât să aștepți ca cineva să-ți dea acest medicament”, spune soțul pacientei decedate, Valentin Ruja.

Dosarele de pe masa avocatului sunt doar o mică parte din actele strânse în lupta cu statul. Pe o foaie sunt puse cap la cap cheltuilelile pe care familia le-a făcut să o ţină pe Nicoleta în viaţă. În total, aproape 60.000 de euro. Când nu au mai avut posibilităţi, au dat statul în judecată pentru a cere pentru pacientă tratamentul la care avea dreptul. Decizia instanţei a fost favorabilă, dar apoi au început problemele. Promisiuni, amânări şi tergiversări din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, timp de un an.

„Nu ştiu cum poate fi catalogată fapta unor instituţii, în cazul acesta, în care o instanţă le-a spus că trebuie să acorde un medicament şi ei nu au pus-o în practică”, spune Valentin Ruja.

„Ceea ce s-a întâmplat şi până acum, că din motive puerile, spun eu, pacienţii de cancer nu au beneficiat de medicamentul salvator, poate fi considerată o crimă pentru cei care au tolerat sau care au întârziat eliberarea acestui medicament”, spune avocatul familiei, Leon Iancovici.

Ca şi cei şapte pacienţi care miercuri au avut câştig de cauză, şi Nicoleta Ruja obţinuse ordonanţă preşedinţială. Adică obliga statul să îi asigure imediat tratamentul, indiferent de costuri. Dar chiar premierul Victor Ponta i-a îndemnat pe oficialii CNAS să atace decizia instanţei.

„Trebuie să facă recurs pentru că altfel Curtea de Conturi impută conducerii Casei Naționale banii respectivi şi impută persoanelor, nu instituţiei”, a explicat el.

Acum, familia Ruja se pregăteşte de un alt proces. Cere despăgubiri de 100.000 de euro statului român, mai ales că un copil de 9 ani a rămas fără mamă din cauza indiferenţei autorităţilor.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro