Norme Coca 2023 - 2024

O româncă ar urma să fie despăgubită cu 25.000 de euro, pentru o lucrare dentară făcută incorect, după ce nu i-a fost remis un raport privind posibila neglijenţă medicală fără a se adresa instanţei, iar apoi medicul a fost achitat, a hotărât Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Petenta, S.B., născută în 1952, cu domiciliul în Bucureşti, a primit un tratament stomatologic, în 2001, constând într-o lucrare cu punţi şi coroane, efectuată de un medic stomatolog particular.

Ulterior, ea s-a plâns dentistului că lucrarea, o proteză mobilă, nu a fost bine făcută, că îi sângerează gingiile, are dureri şi nu poate mânca, însă medicul i-a spus că nu este nimic în neregulă cu lucrarea, ci doar trebuie fixată permanent, scrie Mediafax.

În iulie 2002, femeia s-a adresat Ministerului Sănătăţii cerând să fie consultată de un expert care să determine dacă lucrarea este funcţională, în ce măsură i-a afectat dinţii şi dacă o poate purta în continuare. Plângerea a fost direcţionată către Colegiul Medicilor Bucureşti.

La sfârşitul lunii septembrie 2002, petenta a fost consultată de un alt dentist care i-a spus că lucrarea nu a fost făcută corect, şi din cauza problmelor pe care le-a avut - gingii infectate, tăieturi, dureri -, nu este recomandat să fie fixată permanent.

Petenta a mai fost supusă unei examinări, efectuate de mai mulţi experţi de la Facultatea de Stomatologie, însă raportul nu i-a fost remis, răspunzându-i-se că acesta nu poate fi solicitat decât în cadrul unor proceduri judiciare.

În martie 2003, femeia a făcut o plângere penală, cerând un raport medical care să stabilească dacă a fost victima neglijenţei medicale şi să îi fie plătite compensaţii. Un astfel de raport a fost emis în septembrie 2003, iar pe baza lui Institutul de Medicină Legală a concluzionat că lucrarea a fost făcută inadecvat, dar că problemele de sănătate ale reclamantei au fost cauzate şi de faptul că aceasta nu a mai urmat tratament între septemrbie 2001 şi august 2003.

În martie 2011, Tribunalul Bucureşti l-a achitat pe dentistul respectiv, motivând că a fost vina reclamantei pentru problemele semnalate, deoarece a refuzat ca lucrarea să îi fie fixată permanent. Decizia a fost menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, devenind definitivă în octombrie 2011.

CEDO a constatat în acest caz că a fost încălcat articolul 8 din Convenţia europeană a drepturilor omului, referitor la respectarea vieţii private şi de familie, şi a dispus ca reclamanta să primească daune în valoare de 25.000 de euro şi să îi fie plătite cheltuielile de judecată în valoare de 850 de euro.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro