Norme Coca 2023 - 2024

De peste jumătate de an nu mai pot face rost de reţete compensate, pentru că ministrul Sănătăţii a introdus restricţii medicilor care scriau aceste reţete. Aşa că acum familiile trebuie să plătească lunar aproape un salariu mediu pe economie ca să cumpere medicamente la preţ întreg.

Medicamentele antidepresive, cele împotriva tulburărilor de comportament, schizofreniei sau autismului erau prescrise de medici psihiatri specializaţi în tratarea copiilor. Aceştia au fost însă excluşi de pe lista doctorilor care pot scrie reţete şi, în lipsa prescripţiei, părinţii trebuie să dea bani grei pe medicamente.

„O fiolă costă cam 780 de lei, într-o lună are nevoie de două fiole şi asta înseamnă 1.500 de lei pe lună. Timp de ani de zile. Perioada critică este de cinci ani de zile, perioadă în care se impune să dai tratament continu pacientului”, a spus Liliana Nussbaum, medicpedopsihiatru.

Situaţia este cu atât mai disperată pentru părinţi cu cât tratamentul pentru copii cu boli psihice se dă în cazurile grave, acolo unde alte metode nu au dat rezultate. Orice întârziere în administrarea medicaţiei poate avea efecte negative pe termen lung. La presiunea medicilor şi a părinţilor, Ministerul Sănătăţii şi-a dat seama de această scăpare şi promite că rezolvă situaţia.

„Este o problemă legată de o întrunire a comisiei de specialitate care înțeleg că se va întâmpla cât de curând, convocată de ministerul Sănătății, și sper ca lucrurile să se îndrepte exact așa cum ați văzut că s-au cam îndreptat pentru toate programele naționale, inclusiv cele de boli psihice”, a spus Nicoale Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.

Statisticile medicilor arată că în jur de unu la sută dintre copii pot suferi de schizofrenie, iar în jur de 3-4% de depresie. De asemenea, doctorii spun că tulburările autiste şi cele de comportament au crescut alarmant.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro