Norme Coca 2023 - 2024

Unele dintre moleculele eficace împotriva cancerului sunt prost tolerate de pacienți. Acesta este și cazul asparaginazei. Utilizată de peste 30 de ani în tratarea leucemiilor acute, ea a fost multă vreme îndepărtată din tratamentele pentru pacienții adulți, care o tolerează mult mai greu decât copiii. O nouă tehnică propune încapsularea acestei enzime în celule roșii, pentru a diminua toxicitatea ei. Rezultatele obținute la pacienți cu leucemie sunt încurajatoare, iar metoda ar putea fi extinsă și la alte tipuri de cancer.

În timp ce rata de supraviețuire a copiilor bolnavi de leucemie acută limfoidă (sau limfoblastică, LAL) și mieloblastică (LAM) a progresat major în ultimii 20 de ani, pronosticul este mult mai puțin încurajator în cazul adulților.

'Totuși, situația s-a ameliorat după ce protocolul de tratament pediatric a fost integrat celui pentru adulți', dezvăluie profesorul Yves Bertrand, directorul Institutului de hematologie și oncologie pediatrică din Lyon.

Asparaginaza este folosită cu succes, de o bună perioadă de timp, pentru tratarea leucemiilor infantile. 'Această enzimă distruge un acid aminat, asparagina, necesar pentru dezvoltarea tumorii. Însă efectele secundare, în special reacțiile alergice, cresc major o dată cu vârsta pacienților', precizează Bertrand.

Tehnica dezvoltată de societatea lyoneză Erytech Pharma vizează ameliorarea toleranței la această enzimă, prin administrarea acesteia încapsulată în interiorul unor globule roșii. Acest lucru permite diminuarea dozelor utilizate și evitarea contactului dintre enzimă și celulele sistemului imunitar. 'Organismul aproape că nu mai este expus medicamentului. Asparagina este pompată în interiorul unor globule roșii, unde este apoi distrusă de asparginază', explică Pierre-Olivier Goineau, cofondator al Erytech Pharma.

Profesorul Yves Bertrand a coordonat două studii clinice, utilizând această încapsulare. 'Primele rezultate au demonstrat că metoda majorează toleranța la pacienții sensibili. În prezent analizăm rezultatele unui nou studiu care compară eficacitatea asparaginazei încapsulate în formele tradiționale ale moleculei', precizează Bertrand.

Dacă rezultatele vor fi concludente, metoda ar putea fi utilizată într-un mod mai vast, în principal la copii în recădere sau la adulți cu vârste peste 55 de ani, în cazul cărora un nou studiu preliminar a demonstrat o ameliorare semnificativă a ratei de supraviețuire.

Este testată și încapsularea altor molecule, precum și eficacitatea tratamentului pe tumori solide. Un studiu centrat pe cancerul de pancreas va debuta în curând la spitalul Beaujon din Clichy.

'Utilizarea globulelor roșii în calitate de transportori este o idee foarte interesantă pentru a diminua toxicitatea tratamentelor', comentează Edgardo D.Carosella, șef al Departamentului de cercetări în domeniul hemato-imunologic din cadrul spitalului Saint-Louis. Acesta subliniază că este necesar să se aștepte rezultatele studiilor în curs, desfășurate pe un număr mai important de pacienți.

Sursa

 

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro