O structură de titan care acoperă implanturile în os și permite reducerea riscurilor de infecții și de respingere din partea organismului a fost realizată și brevetată de un colectiv de oameni de știință din Spania, informează EFE vineri, prezentând un studiu publicat în revista 'Acta Biomaterialia'.

Stratul nanostructurat aplicat pe proteze le conferă acestora proprietăți antibacteriene, fără a se folosi antibiotice, afirmă specialiștii de la Universitatea Complutense din Madrid și de la Consiliul Superior de Cercetări Științifice (CSIC) din Spania.

Majoritatea infecțiilor care se produc în domeniul implanturilor osoase au originea în intervenția chirugicală și, de aceea, este foarte util ca 'suprafața implantului să fie acoperită cu un material care împiedică aderența și proliferarea bacteriilor fără a afecta însă biocompatibilitatea sa', a explicat Jose Miguel Garcia-Martin, cercetător în cadrul CSIC.

Acoperirea nanostructurată se realizează prin pulverizare catodică, metodă cunoscută și sub numele de 'sputtering', folosită deja pe scară industrială pentru fabricarea panourilor fotovoltaice, a oglinzilor sau a discurilor dure. (Agerpres)

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro