Alexandra Maritoiu si Teodora Tomescu (foto), studente la Universitatea Westminster din Londra, ultima dintre ele originara din Bacau, au creat un manual vizual care contine principalele simptome ale cancerului ovarian. Manualul face parte din campania lor de informare despre acest tip de cancer, care face tot mai multe victime. Cu sprijinul fundatiei nationale britanice “Target Ovarian Cancer” (Lupta impotriva cancerului), cele doua studente românce si-au propus sa atraga atentia asupra cancerului ovarian si a simptomelor acestuia.
Cancerul ovarian este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer, afectând zilnic tot mai multe femei. Descoperit in primele stadii, cancerul ovarian este tratabil si 95% din femeile diagnosticate au sanse mari de supravietuire.
Majoritatea femeilor sunt diagnosticate cu cancer ovarian in stadiu avansat când boala s-a raspândit in tot corpul. Astfel, numai 3 din 10 femei traiesc mai mult de 5 ani in ciuda ingrijirilor medicale primite. Operatiile sau tratamentul cu chimioterapie pot avea un efect benefic, dar sansele pentru a invinge cancerul cresc considerabil daca boala este descoperita in primele stadii. Exista numeroase articole despre cancer, insa doar câteva sunt despre cancerul ovarian.
Motivul pentru care cancerul ovarian nu ajunge printre primele pagini ale ziarelor este pentru ca unele femei nu pot vorbi deschis despre experientele lor, iar altele nu traiesc indeajuns pentru a-si spune povestea. Un astfel de caz este Adelina, prietena Alexandrei si a Teodorei. In ciuda faptului ca majoritatea cazurilor de cancer ovarian il reprezinta femei cu vârsta peste 50 ani, Adelina a incetat din viata la vârsta de 21 ani din cauza lipsei de informare despre simptomele bolii. In incercarea de a ajuta alte femei in aceeasi situatie, Alexandra si Teodora s-au hotarât sa realizeze un scurt manual ilustrativ.
Alexandra Maritoiu si Teodora Tomescu, doua studente remarcabile
“Cu câteva poze si notite, manualul se poate dovedi un ghid folositor in interpretarea semnelor cancerului ovarian. El se poate gasi pe Internet si incurajam toate femeile sa il citeasca“, spune Alexandra Maritoiu.
“Recunoasterea semnelor cancerului ovarian cât mai devreme este esential. Cu toate ca simptomele pot fi dificil de identificat, persistenta acestora este un element cheie. Manualul vizual pare sa fie o idee buna, evidentiind intr-un mod clar si creativ simptome ale bolii. Astfel, as sfatui femeile care au resimtit semne ilustrate pentru mai mult de trei luni sa discute cu medicii lor”, a declarat dr. Collette McAdams, medic generalist la Centrul Medical Hilltop.
“La scurt timp dupa vacanta de Craciun, imi aduc aminte ca Adelina se plângea de o senzatie permanenta de balonare. La momentul respectiv am crezut ca era din cauza consumului de alimente in exces de Craciun. Dar senzatia nu era din cauza mâncarii. Era cancer ovarian”, a punctat si Teodora Tomescu.