În cazul Mirelei Alungulesei, fata de 17 ani care a suferit o intervenţie chirurgicală la mâna stângă în urma administrării unei susbstanţe de contrast, oficialii Spitalului pentru Copii „Sfânta Maria” au precizat că nu poate fi vorba de malpraxis. Aceştia au adăugat că este un accident descris în literatura de specialitate fără a avea consecinţe pe termen lung. Săptămâna viitoare, tânăra va fi externată. Ieri, 30 martie, s-a întrunit o comisie la autosesizarea conducerii spitalului, familia pacientei nedepunând o plângere în acest sens. 

Fata a fost internată pe 31 ianuarie 2016 în Secţia de Cardiologie cu diagnosticul  tromboză venoasă profundă ce a necesitat o intervenţie prin intermediul Computerului Tomograf. În momentul injectării substanţei de contrast în mâna stângă, a apărut o tumefacţie (umflătură-n.r.) în urma căreia s-a oprit investigaţia şi a necesitat intervenţia chirurgicală de urgenţă. A stat aproape două luni în spital pentru că s-au demarat investigaţii pentru a afla cauza bolii, dar s-au făcut şi analize genetice la un laborator din Cluj.

Momentan, tânăra prezintă o rigiditate a braţului pentru că acesta a stat în atele şi are nevoie de fizioterapie pentru a-şi recăpăta mobilitatea. „Incidentul este citat în literatura de specialitate că poate să apară la copii cu afecţiuni genetice. Se pare că nu a fost nicio perforaţie de venă. S-a găsit un edem la mână care poate apărea şi ca urmare a unui spasm vascular care se citează la injecţii intravenoase cu tipul acesta de substanţă. Incizia s-a făcut pentru a preveni apariţia unor urmări mai grave. Nu este un caz de malpraxis, ci un incident care se citează şi în literatură, ea are şi boala genetică care a determinat tromboza, deci este un caz dificil. Analizele genetice s-au făcut la Cluj, iar, conform legii, aceste analize vor fi decontate de spital”, a declarat doctorul Radu Terinte, managerul Spitalului pentru Copii „Sfânta Maria”.

Oficialii menţionează că pacienta nu a suferit decât o singură operaţie care a însemnat o incizie de degajare, celelalte intervenţii presupunând aplicarea pansamentului şi a toaletei locale. Acestea au necesitat anestezie locală pentru ca adolescenta să nu simtă disconfort sau durere. Reprezentanţii unităţii medicale au precizat că nu s-a solicitat plata medicaţiei, iar banii pentru analizalele la laboratorul din Cluj vor fi decontaţi la externare.

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro