In studiu publicat astăzi, 30 iunie, în revista științifică Arthritis&Rheumatology, concluzionează că o treime din protezările totale de genunchi din Statele Unite sunt inoportune, subliniind necesitatea unui consens între medicii care tratează pacienți care ar putea avea nevoie de astfel de operații.

Peste 600.000 de protezări de genunchi sunt realizate anual în Statele Unite, numărul artroplastiilor totale crescând în sistemul de asigurări Medicare cu 162%/an în perioada 1991-2010. Unii experți, se arată în comunicatul de presă care însoțește studiul, cred că această creștere se datorează eficienței intervenției, în timp ce alții spun că suprafolosirea operației se bazează pe criterii subiective.
Studiul a analizat criteriile folosite pentru a stabili oportunitatea artroplastiilor totale de genunchi, acesta fiind primul studiu american care compară aceste criterii validate (vârstă, aspect radiografic, simptomatologie, mobilitatea articulației) cu cazurile propriu-zise de operații pentru protezarea genunchiului.
Din cele 175 de artroplastii totale de genunchi evaluate, 44% au fost considerate oprtune, 22% neconcludente, iar 34%- neadecvate. Proporția operațiilor inoportune este mai mare decât cea de 20% preconizată de autori, care spun că se datorează variației durerilor de genunchi, a osteoartritei și a limitărilor funcționale. Aceste date, atrag ei atenția, demonstrează nevoia adoptării unor criterii de selecție a pacienților supuși unor astfel de operații.
Sursa: SanatateaTV

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro