Oamenii de ştiinţă din Statele Unite au dezvoltat un muşchi robotic de 1.000 de ori mai puternic ca cel uman. Pentru a ajunge la un astfel de rezultata, specialiştii au folosit un material revoluţionar care îşi schimbă proprietăţile cu uşurinţă.

IC MED surpriza

Invenţia face ca dioxidul de vanadiu să capete puteri uimitoare, precum cele ale supereroilor. Cea mai surprinzătoare proprietate este aceea de a-şi schimba forma şi structura atunci când este expus la diferite niveluri de căldură.

Aceste caracteristici fac ca substanţa să fie un candidat ideal pentru crearea motoarelor multifuncţionale şi a muşchilor artificiali, susţin oamenii de ştiinţă de la Department of Energy’s (DOE) Lawrence Berkeley National Laboratory.

Astfel atunci când materialul este transformat într-un muşchi robotic, el este atât de puternic încât se estimează că poate arunca obiecte de 50 de ori mai grele ca ca el şi de 5 ori mai lungi ca el, în doar 60 de milisecunde (adică mai repede ca o clipire).

„Am creat o micro-bobină dimorfă care funcţionează ca un muşchi puternic acţionat termic sau electrotermic de tranziţia de fază a dioxidului de vanadiu”, a explicat coordonatorul studiului, Junqiao Wu.

 

Acest grafic arată procesul de fabricare a micro-bobinei dimorfe    (Foto: Junqiao Wu)Acest grafic arată procesul de fabricare a micro-bobinei dimorfe

 

Dioxidul de vanadiu nu este un material nou pentru industria electronică. De fapt, el este deja recunoscut pentru capacitatea sa de a fi atât izolator (la temperaturi scăzute), cât şi conductor (atunci când temperaturile cresc peste 19 grade Celsius). Acum, oamenii de ştiinţă susţin că acest material ar putea ajuta la crearea unor dispozitive optice şi electronice cu un consum redus de energie.

Şi asta nu este tot, deoarece atunci când sunt încălzite, cristalele de dioxid de vanadiu încep să se contracte rapid de-a lungul unei singure dimensiuni, extinzându-se, în schimb, de-a lungul a celorlalte două, lucru care indică faptul că are loc o tranziţie de fază determinată de temperatură. Astfel, ca urmare a acestei proprietăţi, îi viitor vom putea folosi materialul pentru orice, de la muşchi artificiali, la tehnologii robotizate.

„Miniaturizarea motoarelor rotative este importantă pentru microsistemele integrate”, au declarat oamenii de ştiinţă, adăugând şi faptul că invenţia lor este mai performantă decât cele create anterior.

Invenţia, mai spun ei, face un pas important spre progresul ştiinţific având potenţialul de a ajuta la crearea unei serii de micro-muşchi capabili să construiască un organ chiar mai complex.

 

Junqiao Wu    Junqiao Wu

 

Sursa: RT descopera.ro

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro