Viitorul omenirii, în mănușile albe ale chinezilor: Cum au modificat aceștia ADN-ul uman

Oamenii de știință chinezi au reușit, pentru prima dată, să modifice gene din embrioni umani. Acest lucru confirmă temerile că au fost desfășurate experimente secrete, al căror scop nu este clar.

Cercetătorii au reușit să modifice o genă responsabilă pentru o boală fatală a sângelui. Totuși, se pare că au întâmpinat câteva probleme, din cauza cărora tehnica nu va putea fi folosită la o scară largă în viitorul apropiat. Ar putea fi utilă, pe viitor, în tratarea bolilor genetice fatale. Practic, chinezii au vrut să modifice ADN-ul uman pentru a vedea dacă pot eradica bolile şi cauzele lor.

Viitorul omenirii, în mănușile albe ale chinezilor: Cum au modificat aceștia ADN-ul uman

Modificarile genetice, intre stiinta si etica

Cu toate acestea, specialiştii avertizează că modificările genetice ar putea avea un efect devastator asupra rasei umane. Practic, evoluţia naturală a omului e blocată în stadiul de embrion şi modificată. Cercetătorii nu ştiu efectele modificării unei gene, iar mutaţiile apărute ar putea duce la efecte neaşteptate.

Echipa de cercetători a făcut experimentul pe embrioni neviabili, pe care i-a injectat cu o enzimă CRISPR/Cas9, care lipeşte şi desparte ADN-ul în diverse porţiuni. Complexul de enzime poate fi programat pentru a ţinti către o anumită genă afectată, care este apoi înlocuită sau reparată cu ajutorul unei molecule introduse în acelaşi timp. Sistemul a fost folosit în celule adulte umane şi în embrioni de animale, dar nu a fost folosită niciodată în embrioni umani.

Cercetătorii au vrut să vadă dacă pot să modifice un embrion deja fertilizat, dar neviabil. Practic, toate celulele produse de acest embrion ar avea gena îmbunătăţită. Embrionii folosiţi de chinezi nu puteau fi folosiţi pentru fertilizări in vitro, deoarece aveau fertilizare din două surse de spermă, ceea ce nu poate duce la o naştere, chiar dacă embrionii se pot dezvolta în primă fază.

Studiul a fost respins de publicatiile stiintifice renumite

Echipa din China a înjectat 86 de embrioni şi a aşteptat 48 de ore. 54 de embrioni au fost testași, iar cercetătorii au descoperit că 28 au fost modificaţi, dar chiar și în cazul acelora, doar o porţiune din ADN conţinea materialul genetic modificat. Eșecul ar fi putut fi cauzat și de faptul că s-au folosit embrioni neviabili.

“Dacă vrei să o faci pe embrioni normali, rata de succes trebuie să fie de 100%. Ne-am oprit, pentru că tehnologia nu e sigură”, a declarat Junjiu Huang, liderul echipei de la Universitatea din Guangzhou. De asemenea, echipa sa a observat numeroase mutaţii pe care le-a generat enzima introdusă, în altă parte a genomului.

Acest efect e cel de care se tem bioeticienii, care spun că rasa umană ar putea fi modificată distructiv de o posibilă mutaţie genetică indusă de cercetători. Mutaţiile pe embrionul uman au fost mult mai dese şi frecvente decât cele întâlnite în celule adulte umane sau în embrioni de animale. Procedura ridică numeroase probleme de ordin etic.

“Suntem oameni, nu șobolani transgenici. Credem că este o problemă etică majoră în modificarea ADN-ului uman”, a declarat Edward Lanphier, președinte al Alianței Medicinei Regenerative din SUA pentru revista Nature.

Studiul a fost respins atât de revista Nature, cât și de Science, în principal din cauza obiecțiilor etice. A fost publicat, în schimb, în Protein and Cell, sub titlul “CRISPR/Cas9-mediated gene editing in human tripronuclear zygotes“.

Unii oameni de știință sunt îngrijorați că se va pierde controlul și că oamenii vor profita de tehnologie pentru a modifica ADN-ul embrionilor pentru motive strict preferențiale, cum ar fi să creeze bebeluși care să arate așa cum și-ar dori părinții

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro