Norme Coca 2023 - 2024

Epidemia de obezitate în rândul bărbaţilor şi scăderea concentraţiei de spermatozoizi în lichidul seminal ar putea fi favorizate de estrogen – un hormon feminin – sau substanţe cu acelaşi efect ca acesta. Bărbaţii din societăţile de tip occidental se „feminizează” din cauza expunerii la substanţe ce imită efectele estrogenului, afectând astfel sistemul endocrin al bărbaţilor, spun specialiştii.

Coroborând datele legate de rata obezităţii cu cele privind PIB din mai multe ţări, cercetătorii de la University of Adelaide au observat că, în ţările bogate, rata obezităţii în rândul bărbaţilor e apropiată de cea întâlnită la femei (în unele ţări chiar mai mare), în vreme ce în ţările în curs de dezvoltare obezitatea este mult mai rar întâlnită la bărbaţi decât la femei.

Deşi alimentaţia nesănătoasă este cu siguranţă un factor important, cercetătorii cred că e vorba totuşi de ceva mai mult decât aportul de calorii.

E posibil să fie vorba despre substanţe cu efect asemănător estrogenului, ce inhibă funcţia tiroidei şi astfel determină creşterea în greutate.

Produsele din soia  conţin aşa-numişi xenestrogeni (compuşi ce imitop efectele estrogenului), iar o altă sursă cunoscută de asemenea substanţe este policlorura de vinil, sau PVC, un material plastic foarte mult utilizat în ţările dezvoltate (inclusiv pentru fabricarea ţevilor de apă).

Aceste substanţe ar afecta sistemul endocrin al bărbaţilor, ducând la feminizarea lor în ceea ce priveşte unele aspecte ale fiziologiei. Rezultatele  studiului au fost publicate în jurnalul PLOS ONE

Sursa: Mail Online  Descopera

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro