Norme Coca 2023 - 2024

Obezitatea severa poate fi considerata un handicap daca ea face dificila viata profesionala a persoanelor afectate si poate fi invocata in cazul unui tratament considerat discriminatoriu, a decis, joi, Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJE).

Curtea a fost sesizata de justitia daneza in privinta cazului unui asistent maternal care a fost concediat pentru ca era considerat obez, intrucat avea o greutate de peste 160 de kilograme si un indice de masa corporala (IMC, raportul dintre greutate si patratul inaltimii) de 54, informeaza AFP, citat deMediafax.

Acel angajat, Karsten Kaltoft, a sesizat justitia pentru a obtine despagubiri de la municipalitatea pentru care a lucrat, considerand ca a fost victima unei discriminari ilegale care se baza pe faptul ca era obez.

Instanta daneza a cerut Curtii de Justitie a Uniunii Europene sa decida daca dreptul european interzice discriminarile bazate pe obezitate si daca aceasta poate fi considerata un handicap.
CJE a subliniat faptul ca legislatia europeana nu contine o interdictie a discriminarilor privind obezitatea in domeniul locurilor de munca si al muncii. in schimb, dreptul european interzice categoric discriminarile bazate pe handicap.

Or, "obezitatea poate fi inscrisa in notiunea de handicap", a considerat CJE. Cu conditia, precizeaza forul european, ca, "in anumite circumstante date, starea de obezitate a angajatului sa genereze o limitare" care "poate sa reprezinte un obstacol in fata participarii depline si efective a acestei persoane la viata profesionala pe baza de egalitate cu ceilalti angajati si daca acea limitare este de lunga durata".

"Acest caz se aplica mai ales daca obezitatea angajatului genereaza o mobilitate redusa, declansarea unor patologii care il impiedica sa isi realizeze munca sau o stanjenire a exercitarii activitatii profesionale", precizeaza Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Sursa

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro