Sursa gds.ro

Cancerul de piele este tot mai frecvent. În Oltenia sunt depistate cele mai multe cazuri de melanom din țară. Soarele și predispoziția genetică sunt principalele cauze de apariție. La sfârșitul anului trecut, peste 1.300 de doljeni figurau în datele Direcției de Sănătate Publică (DSP) cu cancer de piele. Consultul de prevenție și examinarea unei alunițe care atrage atenția pot face diferența între viață și moarte.

Numărul pacienților care suferă de cancer de piele este în creștere de la an la an. Este important de știut că acesta este de trei feluri: carcinomul celular bazal, carcinomul celular scuamos şi melanomul, cea mai severă formă. Pentru că de cele mai multe ori amână controlul medical, mulți pacienți ajung la doctor atunci când boala se află în stadiu avansat și tratamentul nu mai poate aduce vindecarea. Dacă până în urmă cu 20-30 de ani medicii auzeau de melanom mai mult din cărți, acum rata de diagnosticare a crescut. Statisticile arată că în urmă cu 25 de ani, incidenţa melanomului era de 1,2 cazuri la 100.000 de persoane, în comparație cu 4,5 cazuri la 100.000 de persoane, în prezent. „Incidența a crescut pentru că se diagnostichează cazurile mult mai repede. Carcinoamele bazale celulare practic nu se întind, nu determină decese pentru că, în general, nu dau metastaze la distanță. Melanomul însă produce decese“, explică dr. Simona Marinoaica, medic primar dermatolog.

Citeste mai departe

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro