Numărul noilor cazuri de cancer la nivel mondial a fost estimat în 2012 la 14,1 milioane, dintre care 8,2 milioane de decese, cifre în creștere cu 11% și, respectiv, 8,4% față de 2008, potrivit datelor furnizate joi de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), relatează AFP.

În urmă cu patru ani, OMS estima că existau 12,7 milioane de noi cazuri de cancer și 7,6 milioane de decese din cauza acestei boli. Aceste cifre au fost furnizate de Centrul Internațional de Cercetare privind Cancerul (CIRC), o agenție specializată a OMS cu sediul la Lyon, în Franța, care dispune de date referitoare la 28 de tipuri de cancer în 184 de țări.

Cele mai frecvente tipuri de cancer diagnosticate sunt cel pulmonar (1,8 milioane de cazuri, 13% din total), la sân (1,7 milioane de cazuri, 11,9% din total) și colorectal (1,4 milioane de cazuri, 9,7% din total).


Cele mai frecvente cauze de deces în rândul bolnavilor de cancer sunt cancerul pulmonar (1,6 milioane de decese, 19,4% din total), de ficat (0,8 milioane de decese, 9,1% din total) și de stomac (0,7 milioane de decese, 8,8% din total).


Potrivit OMS, numărul cazurilor de cancer la sân a crescut cu 20% din 2008, în timp ce mortalitatea provocată de această formă de cancer a crescut cu 14%. În plus, cancerul de sân reprezintă 25% din cazurile de cancer diagnosticate la femei.

În total, în fiecare an, 1,7 milioane de femei sunt diagnosticate cu cancer la sân.

În 2012, 6,3 milioane de femei trăiau cu cancer la sân diagnosticat în cursul celor cinci ani precedenți.

Previziunile bazate pe aceste estimări anticipează o creștere substanțială de 19,3 milioane de noi cazuri de cancer pe an până în 2025, ca urmare a creșterii demografice și a îmbătrânirii populației la nivel mondial.

Mai mult de jumătate din cazurile de cancer (56,8%) și din decesele provocate de cancer (64,9%) în 2012 au fost înregistrate în regiunile mai puțin dezvoltate din lume, proporții în continuă creștere până în 2025, estimează OMS. AGERPRES (AS — autor: Mihaela Moise, editor: Ionuț Mareș)

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro