Organizația Mondială a Sănătății face un apel la comunitatea internațională pentru finanțare deoarece epidemia de Ebola se agravează. Vorbim despre mai mult de 1.550 de morţi din 3.069 de cazuri de îmbolnăvire confirmate.

Practic, la fiecare 34 de zile numărul cazurilor de Ebola se dublează, explică la RFI reprezentantul OMS în România, dr. Victor Olsavszky.  În actualul ritm de contagiune, sunt necesare şase-nouă luni şi 490 de milioane de dolari (373 de milioane de euro) pentru ca epidemia să fie controlată, aceasta riscând să afecteze 20.000 de persoane, potrivit OMS.

Între timp, în SUA începe testarea unui vaccin experimental. Vaccinul experimental va fi administrat în premieră unui număr de trei persoane sănătoase, pentru a se afla dacă acestea dezvoltă vreun efect advers. În cazul în care va fi considerat sigur, vaccinul va fi administrat unui grup redus de voluntari, cu vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani, pentru a se vedea dacă produce un răspuns imun puternic la virus.

Vaccinul va fi testat, de asemenea, pe voluntari sănătoşi în Marea Britanie, Gambia şi Mali, după ce vor fi finalizate detalii în acest sens cu oficiali în domeniul Sănătăţii din aceste ţări. Teste nu pot să fie efectuate, în prezent, în cele patru ţări afectate de epidemie - Guineea, Sierra Leone, Liberia şi Nigeria - din cauză infrastructurii deficitare  în domeniul sănătăţii în aceste state.

În Liberia, ieri, un pacient infectat cu virusul Ebola a stârnit panică, în capital Monrovia. Bolnavul evadase din centrul de carantină și a fugit în piața locală, pentru a căuta mancare. Bărbatul a fost prins de doctori și asistenți în cele din urmă și forțat să revină în central de carantină.  "Bolnavilor le e foame! Sunt flămânzi!  Nu au nici măcar apă. Guvernul trebuie să facă mai mult pentru ei", spune o localnică.

Cum a procedat Organizația Mondială a Sănătății în precedentele epidemii de Ebola aflați ascultând interviul cu reprezentantul OMS în România, dr. Victor Olsavszky:

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro