Folosirea unui medicament experimental pentru a trata doi lucrători voluntari americani infectați cu virusul Ebola a determinat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să ia în considerare posibilitatea de a face aceste tratamente disponibile la un nivel mai larg, a anunțat miercuri OMS.

Foto: (c) Frederick Murphy / REUTERS

Agenția cu sediul la Geneva, care găzduiește o reuniune de urgență ce va decide asupra răspunsului internațional în cazul epidemiei de Ebola care a provocat moartea a aproape 1.000 de persoane în vestul Africii, a precizat că se va consulta în această săptămână cu experții în etică medicală.

'Ne aflăm într-o situație neobișnuită cu această epidemie. Avem o boală cu o rată mare de mortalitate și niciun tratament sau vaccin dovedit', a declarat Marie-Paule Kieny, responsabil din conducerea OMS.

'Trebuie să le cerem experților în etică medicală să ne ghideze asupra modului responsabil de acțiune', a adăugat responsabilul citat.

În comunicatul OMS se precizează că standardul de aur pentru evaluarea unor noi medicamente presupune o serie de teste pe pacienți umani, începând de la un nivel redus pentru a se asigura că medicamentul este sigur. În prezent nu există un medicament sau vaccin recunoscut pentru virusul Ebola, dar există mai multe opțiuni experimentale care sunt dezvoltate.

Tratamentul celor doi voluntari americani constă în administrarea de proteine așa-numite anticorpi monoclonali care inactivează virusul Ebola și a care a fost testat numai pe animale, notează Reuters.

OMS a fost criticată pentru răspunsul lent în combaterea epidemiei, cea mai sângeroasă și mai extinsă în cei 40 de ani de existență a bolii. Marți, trei experți de prim-plan în virusul Ebola au cerut ca pacienților să li se ofere medicamente și droguri experimentale.

AGERPRES/(AS — editor: Florin Ștefan)

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro