Norme Coca 2023 - 2024

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a respins miercuri acuzațiile formulate de critici ai vaccinurilor care sunt de părere că imunizarea nu servește la nimic, este riscantă, iar organismul uman se apără mai bine atunci când nu este vaccinat, relatează AFP.

Foto: (c) Radu TUTA/AGERPRES ARHIVA

'Impactul vaccinurilor asupra vieții oamenilor este cu siguranță unul din cele mai bune lucruri care se puteau întâmpla', a declarat Jean-Marie Okwo-Bele, responsabil al diviziei pentru vaccinuri de pe lângă agenția ONU pentru sănătate.

AFP notează că remarcile acestuia survin în contextul în care opoziția față de campaniile de vaccinare a copiilor împotriva unor boli contagioase cum sunt rujeola sau tusea convulsivă au sporit în ultima vreme, mai ales în SUA și Marea Britanie. Există opozanți fermi care contestă necesitatea vaccinărilor, iar unii chiar evocă o legătură între autism și vaccinul împotriva rujeolei, legătură respinsă însă de marea majoritate a lumii științifice.

'Încercăm cu fermitate să oprim și să contracarăm această tendință', a declarat responsabilul OMS în fața presei la Geneva. 'Avem o proporție importantă de oameni care cred în vaccinuri, trebuie să ne ajute să ne transmitem mesajul', a adăugat acesta.

Responsabilul OMS a menționat că vaccinările nu trebuie să înceteze atunci când o boală aproape că a dispărut. Astfel, 'în ce privește poliomielita, faptul că nu au mai fost cazuri de 10-15 ani nu înseamnă că nu mai există riscuri', a spus el.

Într-o serie de țări în curs de dezvoltare se înregistrează o rezistență împotriva vaccinărilor, ca de exemplu în nordul Nigeriei. În această regiune, campaniile de vaccinare împotriva poliomielitei au fost percepute de oponenți locali drept acte de conspirație ale străinătății, menționează France Presse.

AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Toth, editor: Cristina Mac)

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro