Reprezrntantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru Romania, Victor Oslavsky, a atras atentia asupra scaderii tot mai accentuate a numarului de copii imunizati si a dat asigurari ca toate vaccinurile existente pe piata sunt sigure.

 Informare vaccinare (sursa foto INSP)Cu ocazia unei conferinte organizate in cadrul Saptamanii Vaccinarii, Victor Olsavszky, reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) pentru Romania, a tras un nou semnal de alarma in ceea ce priveste rata de vaccinare a copiilor, care in ultimii ani este in scadere, in cazur anumitor categori de vaccin apropiindu-se chiar de pragul critic. Fenomenul a inceput sa se manifeste in ultimii zece ani si nu este specific doar Romaniei, aceeasi scadere a ratei vaccinarii fiind constatata si in tarile dezvoltate ale Europei. Cauza principala o constituie refuzul parintilor de a-si mai vaccina copiii, influentati de anumite zvonuri despre efectele adverse sau inutilitatea unor vacinuri. Astfel de informatii false circula si in tara noastra, multe dintre ele transmise chiar pe canalele mass-media de fel si fel de specialisti autointitulati, sau prin prezentarea unor cazuri izolate, care le induc oamenilor teama ca li s-ar putea intampla ceva rau si copiilor lor, dupa vaccinare.

 

Dr.Victor Olasavsky

Dr.Victor Olasavsky

Reprezentantul OMS a dat in acest sens asigurari ca vaccinurile administrate in Romania sunt sigure si  foarte necesare pentru prevenirea unor complicatii ulterioare, complicatii care pot fi din cele mai grave, putandu-se ajunge chiar la deces. Un vaccin nu se lasa pe piata daca are mai mult de 1 la suta reactii adverse. Cu toate acestea, in ultimii 10 ani rata de vaccinare a copiilor are o tendinta descrescatoare, mai ales in tarile dezvoltate din cauza unui refuz al parintilor de a-si vaccina copiii. In Romania, rata de vaccinare a copiilor este, de asemenea, in scadere”, a precizat Victor Olsavszky.

La polul opus se afla tarile de pe continentul american, unde rata de vaccinare este una foarte ridicata, reusindu-se in ultimii ani sa se elimine complet rujeola si rubeola.

In Romania se intanpla exact invers, cele mai mari scaderi fiind cunoscute de rata vaccinarii importiva acestor doua boli, urmarea fiind aparitia unor epidemii, cea mai recenta fiind inregistrata in urma cu doi ani. Oficialul OMS a mai precizat ca initial, rata vaccinarii in Romania era de 95 la suta, scazand apoi la 92 la suta, iar in prezent, in cazul unor vaccinuri ajunge chiar la 85 la suta.

vaccin-medicCu aceeasi ocazie, Victor Olsavszky a reiterat apelul catre autoritatile romane de a introduce in schema nationala de imunizare vaccinul pneumococic la copii, acesta facand parte din categoria de vaccinuri recomandate de OMS. „Bolile respiratorii la copii sunt principalele cauze de deces. Vaccinul este facut in aproape toate tarile UE, aproape in 60 la suta dintre tarile membre OMS. Cea mai buna metoda este de a preveni si daca ai un vaccin la dispozitie de ce sa nu previi”, a declarat in acest sens reprezentantul OMS.

La acest moment, vaccinul pneumococic poate fi gasit in farmacii, pretul lui fiind in jur de 300 de lei. Din aceasta cauza, multi parinti, fie nu isi permit sa achizitioneze vaccinul, fie prefera sa nu il administreze copiilor, considerandu-l prea scump. Importanta acestui vaccin este insa una foarte mare, avand proprietatea de a preveni afectiunile respiratorii care au cea mai mare incidenta in ceea ce priveste mortalitatea infantila. In ultimele cinci luni, in Romania au murit din casuza afectiunilor pneumococice 50 de copii sub un an, ceea ce reprezinta o rata a mortalitatii de 9,8 la mia de nasteri

 

vaccin copiiTot din categoria vaccinurilor recomandate de OMS pentru a fi incluse in scehmele de vaccinare face parte si vaccinul anti HPV, care previne cancerul de col uterin – una dintre pricipalele cauze de mortalitate in randul femeilor, vaccin pe care Ministerul Sanatatii la-a inclus in categoria „optionale” si care se recomanda in special fetitelor de 10-14 ani, dar si femeilor care au deja o viata sexuala activa, pana la 26 de ani si chiar dupa aceasta varsta.

Extrem de important este si vaccinul BCG, care se administreaza bebelusilor in maternitate si care previne aparitia poliomielitei. Reprezentantul OMS a precizat ca a fost gasit virus de poliomielita circuland liber in zonele de conflict. Trebuie mentinuta o rata de vaccinare foarte buna, asta inseamnand peste 95 la suta. In acest moment suntem intr-o situatie de mare alerta pentru ca,  existand refugiati si populatie care migreaza, exista riscul sa se transmita la o serie de copii nevaccinati care au scapat dintr-un motiv sau altul”.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro