Un nou test de diagnosticare rapidă, în 48 de ore, a tuberculozei multirezistente (TB-MR) este recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în lupta împotriva acestei boli care ucide anual 190.000 de oameni în întreaga lume. "O etapă critică a fost depăşită în combaterea crizei din sănătatea publică pe care o provoacă tuberculoza multirezistentă" odată cu crearea noilor teste, a declarat joi dr. Mario Raviglione, director în cadrul OMS, al Programului mondial de luptă împotriva tuberculozei.

"Noile recomandări ale OMS oferă o speranţă sutelor de mii de pacienţi care pot beneficia acum de un test" pentru a determina rapid dacă îndeplinesc condiţiile pentru a beneficia de o schemă de tratament mai scurtă, a adăugat oficialul OMS. Pacienţii vor putea astfel să facă tratamentul complet în jumătate din timpul de până acum şi, practic, la jumătate de preţ, a mai spus sursa citată.

Noul tratament preconizat joi de OMS durează între 9 şi 12 luni, la un cost de 1.000 de dolari faţă de cel anterior care dura de la 18 până la 24 de luni şi costa 3.000 de dolari. Cu tratamente între 18 şi 24 de luni, ratele de vindecare sunt mici, cu o medie la nivel mondial de aproximativ 50 la sută. Acest lucru este cauzat în mare parte de faptul că pacienţilor le este foarte dificil să continue să ia medicaţia o perioadă lungă de timp, cu efecte secundare semnificative.

Recomandările OMS cu privire la schema terapeutică de mai scurtă durată se bazează pe studii la care au participat 1.200 de pacienţi cu tuberculoză multirezistentă fără complicaţii, din 10 ţări. Potrivit OMS, mai puţin de 20 la sută dintre cei 480.000 de pacienţi cu această formă de tuberculoză primesc în prezent un tratament adaptat.

Tuberculoza multirezistentă este cauzată de bacili rezistenţi la isoniazidă şi la rifampicină, cele două medicamente cele mai eficiente împotriva tuberculozei. În anul 2014, OMS a estimat că 5 la sută dintre cele 9,6 milioane de cazuri de tuberculoză au dezvoltat o formă multirezistentă a maladiei. Această formă de tuberculoză afectează în fiecare an 480.000 de persoane, dintre care 190.000 de persoane nu supravieţuiesc.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii are drept scop reducerea cu 80 la sută până în 2030 a incidenţei tuberculozei şi cu 90 la sută a mortalităţii cauzate de această boală. Testul recomandat de OMS a fost dezvoltat de laboratorul german Hain Lifescience GmbH şi costă aproximativ 10 dolari

 

Sursa

 

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro