Rata de vaccinare a copiilor în România este în scădere, a declarat luni reprezentantul OMS în România, Victor Olsavszky, cu prilejul unei dezbateri. 
"În ultimii 10 ani rata de vaccinare a copiilor are o tendinţă descrescătoare mai ales în ţările dezvoltate din cauza unui refuz al părinţilor de a-şi vaccina copiii. În România rata de vaccinare a copiilor este în scădere. Un vaccin nu se lasă pe piaţă dacă are mai mult de 1% reacţii adverse. Este foarte interesant ce se întâmplă pe continentul american unde au reuşit să elimine rujeola şi rubeola. Acolo rata de vaccinare este foarte mare. Rata vaccinării în România a fost iniţial de 95%, acum a scăzut înspre 92%, iar pe unele vaccinuri avem 85%. Prin comparaţie, putem spune că şi în Franţa pe unele vaccinuri este sub 85%. La noi au fost scăderi pentru rujeolă, rubeolă, de aceea au apărut şi epidemii. Ultima importantă a fost în 2012, atât rujeolă cât şi rubeolă. 103 cazuri de femei gravide cu rubeolă a avut România", a spus oficialul.

Potrivit reprezentantului OMS, vaccinul pneumococic face parte din recomandările OMS pentru a fi introdus în schema naţională întrucât cu ajutorul acestuia se evită o serie de complicaţii şi pneumonii. "Bolile respiratorii la copii sunt principalele cauze de deces. Vaccinul este făcut în aproape toate ţările UE, aproape în 60% dintre ţările membre OMS. Cea mai bună metodă este de a preveni şi dacă ai un vaccin la dispoziţie de ce să nu previi. Tocmai din motivul că vaccinul este scump recomandarea este să fie pus în calendarul de vaccinare", a mai spus reprezentantul OMS.

Vaccinarea anti HPV pe care Ministerul Sănătăţii a inclus-o la opţionale, face parte din recomandările OMS de fi introdusă în schema de vaccinare, potrivit lui Olsavszky. "A fost găsit virus de poliomielită circulând liber în zonele de conflict. Trebuie menţinută o rată de vaccinare foarte bună, asta înseamnă peste 95%. În acest moment suntem într-o situaţie de mare alertă. Existând refugiaţi şi populaţie care migrează există riscul ca să se transmită la o serie de copii nevaccinaţi care au scăpat dintr-un motiv sau altul", a spus Olsavszky, referindu-se la poliomielită.

AGERPRES

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro