Norme Coca 2023 - 2024

Excesul de greutate este atât de răspândit în Europa, îndeosebi în rândul tinerilor, încât riscă să devină 'o nouă normă', a avertizat luni Organizatia Mondială a Sănătătii (OMS), scrie 20minutes.ch.

Potrivit unui studiu desfăsurat în 53 de tări, până la 27% din adolescentii de 13 ani si 33% din copiii de 11 ani sunt supraponderali. OMS salută eforturile depuse de câteva guverne, mai ales cele din Franta si tările scandinave, care au reusit să limiteze fenomenul printr-o serie de măsuri cum ar fi promovarea consumului de fructe si legume si taxarea anumitor alimente.În medie însă obezitatea câstigă teren din două motive, arată Zsuzsanna Jakab, director OMS pentru Europa: activitatea fizică insuficientă si consumul de alimente bogate în zahăr, sare si grăsimi. Această combinatie de factori este 'fatală', adaugă ea. 'Perceptia noastră asupra a ceea ce este normal s-a schimbat. Să fii supraponderal este văzut acum ca ceva obisnuit. Nu trebuie să mai lăsăm o generatie să crească cu ideea că obezitatea este o nouă normă', insistă ea.

Obezitatea la copiii de 11 ani atinge cele mai înalte niveluri în Grecia, Portugalia, Irlanda si Spania, cele mai scăzute niveluri fiind înregistrate în Olanda si Elvetia, potrivit raportului OMS.

 

În 23 de tări în care s-a desfăsurat studiul, peste 30% din adolescentii de 15 ani nu fac destulă miscare. OMS recomandă practicarea a cel putin 60 de minute pe zi de exercitii fizice la copiii între cinci si 17 ani si a cel putin 150 de minute de exercitii moderate pe săptămână la adulti.

Joao Breda, specialist OMS în aceste probleme, consideră că trebuie regândită 'fizionomia' oraselor pentru a încuraja practicarea sportului si, prin urmare, lupta împotriva obezitătii. 'Trebuie să creăm un mediu în care să fie încurajat exercitiul fizic si unde hrana sănătoasă să fie prima alegere, indiferent de categoria socială căreia îi apartin oamenii', arată el într-un comunicat difuzat împreună cu raportul. 'Activitatea fizică si hrana sănătoasă trebuie să fie subiecte tratate cu seriozitate peste tot — la scoală, la spital, în oras si la serviciu — si la ele pot contribui urbanismul si sectorul agroalimentar', încheie el.

AGERPRES/(AS — autor: Lelia Bretan, editor: Gabriela Ionescu)

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro