Norme Coca 2023 - 2024

Cresterea rezistentei la antibiotice reprezinta o amenintare enorma la adresa sanatatii la nivel mondial”, a declarat, luni, la Geneva, directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Margaret Chan, prezentand primul sondaj al organizatiei sale pe aceasta tema, noteaza medlife.hotnews.ro.

Aceasta rezistenta, a adaugat dr. Chan, citata de AFP, “a atins niveluri periculos de ridicate in toate partile lumii”.

Sondajul arata ca orice persoana poate fi intr-o zi afectata de o infectie rezistenta la aceste medicamente.

Rezistenta la antibiotice, numita si antibiorezistenta, apare atunci cand bacteriile evolueaza si devin rezistente la antibioticele utilizate pentru tratarea infectiilor, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Acest flagel mondial este legat in special de consumul in exces de antibiotice si de utilizarea gresita a lor.

Dar aproape jumatate (44%) dintre persoanele care au participat la sondaj, care nu pretinde a fi exhaustiv si care a fost realizat de OMS in 12 tari, crede ca rezistenta la antibiotice nu este o problema decat pentru cei care abuzeaza de ele.

Doua treimi dintre respondenti sustin, de asemenea, ca nu exista nici un risc de infectie rezistenta la medicamente la persoanele care iau corect tratamentul cu antibiotice care le-a fost prescris.

“In realitate, oricine poate, la un moment dat si in orice tara, sa sufere de o infectie rezistenta la antibiotice”, subliniaza OMS, care lanseaza, din 16 pana in 22 noiembrie, prima “Saptamana Mondiala pentru buna utilizare a antibioticelor”.

In luna aprilie, OMS a deplans ca serviciile de sanatate din lume nu actioneaza suficient impotriva utilizarii abuzive a antibioticelor, care confera rezistenta la medicamente si determina decese cauzate de boli curabile.

“Una dintre cele mai mari provocari de sanatate ale secolului XXI va necesita o schimbare la nivel mondial de comportament din partea persoanelor si societatilor”, a mentionat la randul sau dr. Keiji Fukuda, reprezentant special al directorului general pentru rezistenta la antimicrobiene.

Pentru a realiza acest lucru, OMS vrea sa demonteze prejudecatile care circula pe aceasta tema.
Astfel, trei sferturi dintre persoanele interogate cred ca rezistenta la antibiotice apare atunci cand organismul devine rezistent la antibiotice.

In realitate, bacteriile – nu oamenii sau animalele – sunt cele care devin rezistente la antibiotice si raspandirea lor cauzeaza infectii dificil de tratat.

Pentru a pune capat acestui fenomen, OMS recomanda sa nu se ia antibiotice decat daca au fost prescrise de medic, sa se urmeze pana la capat tratamentul prescris chiar si atunci cand pacientii se simt mai bine, sa nu se foloseasca niciodata antibiotice ramase de la o prescriptie predecenta si sa nu se imprumute niciodata antibiotice altor persoane.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro