O jumătate de milion de persoane au fost infectate cu tulpini periculoase de tuberculoză (TBC) în 2012, însă mai putin de una din patru dintre aceste persoane au fost diagnosticate corect cu această boală, restul riscând să moară din cauza medicamentelor gresit administrate sau lipsei unui tratament, a avertizat joi Organizatia Mondială a Sănătătii (OMS), relatează Reuters.

Cele mai recente date oferite de OMS, care afirmă că tuberculoza rezistentă la medicamente reprezintă un 'risc pentru sigurantă la nivel mondial', arată că o treime din cele aproximativ 9 milioane de persoane infectate cu o anumită formă de TBC în fiecare an nu primesc tratamentul adecvat.

Această situatie a condus la o rezistentă la medicamente la nivel mondial într-un ritm alarmant si a dat nastere la tulpini incurabile ale acestei infectii bacteriene — cunoscute sub denumirea de tuberculoză multidrog-rezistentă (TB-MDR) — care nu pot fi tratate cu medicamentele care se administrează în mod obisnuit în cazul acestei boli.

'Un diagnostic precoce si rapid pentru toate formele de TBC este vital', a declarat directorul general al OMS, Margaret Chan, cu ocazia publicării de către agentia ONU a noilor date privind tuberculoza. 'Acest lucru creste sansele ca oamenii să obtină tratamentul corect si să fie vindecati si ajută la oprirea răspândirii bolii rezistente la medicamente', a mai spus ea.

Anul trecut, OMS a cerut ca tuberculoza rezistentă la medicamente să fie recunoscută ca fiind o criză pentru sănătatea publică. Potrivit OMS, formele contagioase, mortale ale acestei boli au 'consecinte extrem de grave pentru cei afectati'. Potrivit agentiei ONU, până la 2 milioane de persoane ar putea fi infectate până în 2015 cu tuberculoză rezistentă la medicamente.

AGERPRES/(AS — autor: Mihaela Moise, editor: Tudor Martalogu)

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro