CNAS are un singur buget pentru spitalul public şi cel privat, fiind decontate servicii la acelaşi tarif, iar unele unităţi ar putea să nu lucreze la preţurile pe care le dau casele şi, în acest fel, banii vor fi redistribuţi altor furnizori, a declarat, luni, preşedintele instituţiei, Radu Ţibichi.
98 la sută dintre furnizorii în contract cu casele de asigurări de sănătate sunt privaţi. Vorbind strict de spitale, sunt aproximativ 500 de unităţi care efectuează servicii spitaliceşti în spitalizare contiunuă şi de zi. Acum, la contractarea care se derulează, este posibil să vină furnizori noi. Nu există o separare a bugetelor pe categorie de furnizori. Practic, este un singur buget, pe care casa de asigurări îl negociază în funcţie de capacitatea fiecărui spital aprobată de Ministerul Sănătăţii, de oferta de servicii medicale şi de preţurile practicate. Este posibil ca unele spitale să nu lucreze la preţurile pe care le decontează casa de asigurări şi, în acest fel, banii se redirecţionează în celălalt sector", a explicat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Radu Ţibichi, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform.
Potrivit lui Ţibichi, spitalul care nu deţine infrastructură pentru a investiga pacienţii are obligaţia de a încheia contracte de colaborare cu unităţile care au astfel de servicii. Astfel, serviciile sunt decontate în baza acestor contracte de colaborare, fiind incluse şi serviciile care se prestează în afara spitalului, la furnizorii aflaţi în relaţie cu spitalele respective.
Preşedintele CNAS recomandă asiguraţilor "să îşi citească drepturile, să le revendice şi să sesizeze orice inadvertenţă legată de respectarea legii".
"Numai împreună vom putea implementa acest pachet (de servicii medicale - n.r.)", a subliniat Ţibichi.
El a mai spus, în acelaşi context, că managerii spitalelor trebuie să ştie ce afecţiuni vor fi tratate în spitalizare de zi.
"Spitalele să rezolve aceste cazuri (menţionate în normele de aplicare a pachetelor de servicii medicale şi a contractului-cadru) în spitalizare de zi. Au avut loc creşteri de până la trei ori a anumitor tarife. Medicul este motivat să nu mai trateze în spitalizare continuă, ci în spitalizare de zi. Va fi o perioadă în care managerii de spitale vor avea de reorganizat infrastructura, astfel încât să dezvolte ambulatoriul de specialitate, să acrediteze laboratoarele, să facă investiţii în acest sens. Sperăm că lucrurile vor merge bine şi că (pacienţii - n.r.) nu vor mai fi ţinuţi internaţi dacă nu este cazul", a adăugat preşedintele CNAS.
Radu Ţibichi a mai spus că pe site-ul caselor de asigurări de sănătate vor fi trecute, zilnic, informaţii privind situaţia fondurilor pentru analizele de laborator.
"Evident, bugetul este limitat şi putem fi mai transparenţi în alocarea acestor bani. De aceea, insitutim un serviciu pentru asiguraţi, prin care se va putea vizualiza situaţia fonduilor pentru analizele din laborator. Fiecare laborator de analize medicale va raporta zinic, pe baza unui user şi a unei parole, pe site-ul casei, fondul consumat. Iar pe site va exista un raport care va putea fi vizualizat de orice asigurat, pentru a se informa care este laboratorul sau furnizorul de investigaţii radiologie care are plafon în acel moment", a explicat preşedintele CNAS.
Întrebat dacă spitalele private vor fi obligate să scadă tarifele la nivelul celor publice, Ţibichi a spus că va exista un tarif unic, "tocmai" pentru a fi respectată Legea concurenţei.
"Astfel, tarifele din spitalele publice sunt aceleaşi ca tarifele în spitalele private S-a instituit o cheltuială maximală hotelieră de 300 de lei. Principiul asigurărilor de sănătate este ca serviciul respectiv să fie decontat la un tarif mediu atât în privat, cât şi la stat. Pentru serviciile contractate cu casa de asigurări de sănătate, privaţii nu pot contracta sume în plus. Ei pot cere sume în plus doar pentru serviciile la cerere pe care le efectuează în spitalul privat. Privatul îşi stabileşte tarifele, dacă nu are contract cu casa de asigurări de sănătate. Contractul cu spitalul privat şi cel public face obiectul unei negocieri. Acum, este respectată legea concurenţei. Nu este diferenţă de tratament între cele două sisteme, public şi privat", a afirmat el.
Pe de altă parte, preşedintele CNAS a îndemnat asiguraţii să activeze dosarul electronic, pentru că, astfel, vor putea afla exact de ce servicii au beneficiat.
"Dacă aveţi dosar electronic, să îl activaţi şi acolo veţi vedea toate serviciile medicale de care aţi beneficiat, medicamentele, investigaţiile paraclinice. Este un instrument foarte bun să vă gestionaţi datele medicale, iar pentru noi, să avem un control", a spus Radu Ţibichi.
La conferinţa organizată de agenţia de presă Mediafax în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, la Spitalul Colţea, au fost discutate, printre altele, noutăţile din pachetele de servicii medicale şi contractul-cadru în vigoare de la 1 iunie, beneficiile acestora pentru sistemul sanitar, strategia Ministerului Sănătăţii privind actualizarea listei de medicamente compensate, medicamentele noi care ar putea fi admise pe lista de compensate, medicamente noi pentru tratarea cancerului, bolilor cardiologice, bolilor autoimune, diabetului, hepatitei şi efectele acestora asupra calităţii vieţii pacienţilor, dar şi soluţiile pentru pacienţii cu boli grave.
Parteneri ai evenimentului au fost LAWG, Terapia Ranbaxy şi ONV LAW.