Organizația Națiunilor Unite a adoptat o rezoluţie pentru mobilizarea împotriva Ebola în Africa de Vest, această epidemie amenințând pacea și securitatea la nivel internațional.

Potrivit Mediafax, este pentru prima oară când Consiliul califică astfel o urgenţă sanitară. Acest organism se pronunţă foarte rar asupra unor crize de sănătate publică.

În rezoluţie, Consiliul "decide că răspândirea fără precedent a epidemiei de Ebola în Africa reprezintă o ameninţare pentru menţinerea păcii şi securitatea internaţională".

Textul rezoluţiei "îndeamnă statele membre să furnizeze un ajutor de urgenţă" ţărilor afectate de epidemie, în special Guineea, Sierra Leone şi Liberia, materializat prin spitale de campanie, personal medical, capacităţi logistice şi transport aerian.

Rezoluţia invită statele membre şi organizaţii precum Uniunea Africană şi Uniunea Europeană să "se mobilizeze imediat" pentru formarea personalului medical şi crearea unui laborator în scopul accelerării detectării şi tratării unor cazuri suspecte.

Consiliul solicită unor state, în special din Africa de Vest, "să anuleze restricţiile impuse deplasărilor în contextul răspândirii epidemiei". De asemenea, companiile aeriene şi maritime sunt invitate "să menţină legăturile" cu ţările afectate.

Mai multe companii aeriene au decis să nu mai deservească ţările afectate, în timp ce unele state vecine cu acestea şi-au închis frontierele.

Aceste restricţii, subliniază proiectul de rezoluţie, "izolează şi mai mult ţările afectate şi împiedică eforturile lor pentru a răspunde epidemiei", mai arată Mediafax.

Sistemul ONU trebuie să îşi "intensifice răspunsul împotriva epidemiei", precizează textul rezoluţiei.

ONU a evaluat la aproape un miliard de dolari bugetul necesar pentru lupta împotriva Ebola în Africa de Vest, jumătate fiind destinat Liberiei.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro