Norme Coca 2023 - 2024

Un medic de la Insitutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie din Cluj-Napoca a reuşit să realizeze o intervenţie în premieră pentru România şi Europa de Sud-Est.

Intervenţia a fost realizată de Prof. Dr. Marcel Tanţău, la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie Prof. Dr. "O. Fodor" Cluj-Napoca (Clinica Medicală III), la o pacientă de 41 de ani. Aceasta a constat într-o miotomie perorala endoscopică, tehnică endosocpică mimim invazivă, utilizată pentru tratarea Achalaziei.

Până la realizarea acestei intervenţii posibilităţile terapeutice constau în dilatări repetate endoscopice, sau în tehnici de chirurgie laparoscopică. Acuzele din cadrul acestei boli erau reprezentate de alimentația inadecvată a pacientei datorită stagnării în esofag a alimentelor (se pot acumula până la 1,5 kg alimente), tuse nocturnă, vărsături, malnutriție.

La nivel mondial există puține centre unde se practică această tehnică. Ea a fost dezvoltată de către un profesor japonez, Haruhiro Inoue, de la Showa University Northern Yokohama Hospital, Japonia, care a fost și în România la workshop-ul de endoscopie digestivă, Digestive Endoscopy Cluj, în anul 2011, când a prezentat-o pentru prima dată.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro