Norme Coca 2023 - 2024

O interventie chirugicală pentru corectarea unor diformităti ale coloanei vertebrale si extragerea vertebrelor cuneiforme la o pacientă de 3 ani va fi realizată marti, în premieră în România, de către prof. dr. Gheorghe Burnei împreună cu echipa sa.

"Ineditul situatiei constă în faptul că pacienta are o coloană longilină, mult mai lungă decât normal. Are 15 vertebre toracale în loc de 12 si 6 vertebre lombare în loc de 5. Operatia este mai grea, pentru că trebuie corectate două curburi. Operatia va fi făcută posterior si rezectia vertebrelor tot posterior", a explicat Burnei pentru AGERPRES.

Potrivit acestuia, operatia care va fi făcută în premieră în România va dura aproximativ 4 ore, pacientei urmând a i se implanta si un dispozitiv.

"Interventia este o premieră chirurgicală în România si rară chiar în tările vestice. Acolo s-au făcut numai câteva interventii de acest gen. Operatia vizează corectarea diformitătii, însotită de extragerea vertebrelor cuneiforme. Adică, acest dispozitiv special de ultimă generatie în domeniul scoliozelor congenitale va permite cresterea si dezvoltarea coloanei vertebrale astfel încât să nu mai fie nevoie de alte interventii cum se făceau la alte tipuri de operatii. Un dispozitiv va rămâne în organism si pe măsură ce pacienta va creste. Poate că spre sfârsitul perioadei de crestere, 17-18 ani, va fi nevoie de înlocuirea barelor sau pur si simplu de scoaterea lor", a mai declarat medicul pentru AGERPRES.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro