Opt din 10 medici de familie obişnuiesc să trimită pacientul la medicul specialist, arată un studiu recent. Concret, medicii de familie iau această decizie în momentul în care situaţia pacientului se complică, subliniază cercetarea, în cadrul căreia au fost evaluate răspunsurile a peste 400 de respondenţi din rândul cadrelor medicale.
„Am realizat acest studiu prin prisma second opinion, pentru a examina mai detaliat modul în care se desfăşoară relaţia dintre un medic de familie şi un medic specialist. În România, de prea puţine ori pacienţii sunt abordaţi integrat şi multidisciplinar. Noi suntem o clinică-integrator între pacientul român şi medici din toate colţurile lumii şi suntem conştienţi că o relaţie eficientă cu medicii de familie ne poate oferi un ajutor în plus în misiunea noastră: aceea de a oferi o şansă acolo unde soluţiile par epuizate”, a explicat Ana Maria Marian, CEO Intermedicas. Potrivit cercetării, jumătate dintre medicii de familie colaborează cu medici de diferite specialităţi,către care trimit pacienţi. În timp ce cealaltă jumătate doar recomandă pacientului o discuţie cu un medic specialist pentru a doua opinie medicală, dar fără a direcţiona pacientul şi fără a-l pune în legătură cu medicul.
Mai mult de 75% dintre medicii de familie care au participat la studiu apreciază că o colaboare cu o clinică de second opinion care are acces direct la medici de top din România şi din străinătate, ar avea un impact semnificativ în diagnosticarea corectă şi în găsirea celei mai bune soluţii de tratament.