Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) informează că nu participă la acţiunile greviste anunţate, întrucât, ca organizaţie profesională cu atribuţii delegate de autoritatea statului, nu se poate implica în activităţi sindicale.

Potrivit unui comunicat, OAMGMAMR a aderat la coaliţia profesioniştilor din sistemul de sănătate, având ca scop, conform articolului 3 din acord, "de a determina îmbunătăţirea statutului social al personalului din sistemul sanitar respectiv poziţia socială şi imaginea acestora în societate, nivelul veniturilor, respectul societăţii, relaţia cu angajatorul, sau cu autorităţile publice". "În acelaşi timp, părţile îşi propun să acţioneze în direcţia determinării creşterii gradului de consultare a lor şi de influenţare a deciziilor politice luate lanivelul instituţiilor statului în special cele cu responsabilităţi în domeniul de sănătate", mai prevede acordul.

"În acest sens, vă informăm că toate solicitările pe linie profesională ale Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România cum ar fi: organizarea examenului de grad principal, organizarea examenului pentru obţinerea specializărilor, demersurile Ordinului pentru modificarea Directivei 2005/36/CE în interesul asistenţilor medicali din România, au fost susţinute şi rezolvate de către conducerea Ministerului Sănătăţii", mai spune OAMGMAMR în comunicatul citat.

Reprezentanţii ordinului mai precizează că "participarea asistenţilor medicali membri ai ordinului, care sunt şi membri de sindicat, la acţiunile greviste, este opţiunea personală a acestora, în această calitate".

Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a decis, pe 14 noiembrie, declanşarea grevei de avertisment pentru luni, 25 noiembrie, între orele 8.00 şi 10.00, şi a grevei generale din 28 noiembrie, pe termen nelimitat.

Tot pe 14 noiembrie, Colegiul Medicilor din România (CMR) anunţa că, în calitate de organizaţie profesională, nu are dreptul la activităţi sindicale şi patronale. "De aceea, Colegiul Medicilor din România nu poate fi organizator al unei greve generale. În acelaşi timp, ca reprezentant legal şi legitim al corpului medical, Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România, desfăşurată în data de 1 noiembrie 2013 a decis să recomande fiecărui medic să susţină prin toate mijloacele organizaţiile sindicale care vor demara un asemenea demers", se arată în declaraţia CMR.

Federaţia Sanitas a anunţat, sâmbătă, în urma unei noi runde de negocieri la Ministerul Sănătăţii, că greva de avertisment anunţată pentru luni va avea loc, între orele 8.00 şi 10.00, ministrul Eugen Nicolăescu considerând că medicii sunt în afara acestui protest şi vor fi la serviciu.

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat, la ieşirea de la întâlnirea care a avut loc sâmbătă dimineaţă la Ministerul Sănătăţii, că greva de avertisment va avea loc luni între orele 8.00 şi 10.00, când vor fi asigurate o treime din serviciile medicale, în general urgenţele. Persoanalul medico-sanitar care nu se va ocupa de urgenţe se va aduna în semn de protest într-un loc din spital, iar după ora 10.00, toată lumea îşi va relua activitatea, a precizat acesta.

Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a declarat în schimb că el crede că "medicii vor fi la serviciu". "Pentru că, din punctul meu de vedere, medicii sunt în slujba pacienţilor, e jurământul pe care l-au făcut, să apere viaţa oamenilor. Deci eu cred că medicii vor fi la serviciu, probabil că vor fi şi cazuri izolate în care unii dintre ei vor participa probabil la această grevă, dar cred că medicii sunt în afara acestui protest pentru că sindicatele reprezentantive ale medicilor n-au deschis niciun conflict de muncă cu Ministerul Sănătăţii", a spus Nicolăescu.

Întrebat dacă vor fi sancţionaţi medicii care vor participa la grevă, Nicolăescu a spus că managerii de spital care vor constata că au probleme va trebui să ia măsuri, "pentru că, până la urmă într-o ţară democratică, prima condiţie este respectarea legii".

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat miercuri, după întâlnirea cu reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate, că în acest moment greva generală anunţată pentru 28 noiembrie este ilegală, iar prima măsură ar fi sesizarea instanţei, care să constate acest lucru.

Tot miercuri, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR) Vasile Astărăstoae a declarat că instanţa va decide dacă greva este legală sau ilegală, iar angajaţii din sistemul sanitar vor respecta decizia, dar s-ar putea ajunge ca oamenii să-şi ia liber toţi odată. "Dacă întrebi orice guvernant din orice ţară, orice grevă din punctul lor de vedere este ilegală. Este o opinie. Din punctul nostru de vedere, greva este expresia nemulţumirii unor oameni care ne-au votat pe noi să-i reprezentăm. Instanţa va decide dacă greva este legală sau ilegală. Dacă instanţa va spune că este ilegală, atunci sindicatele vor opri acest demers, dar asta nu înseamnă că sistemul va funcţiona, s-ar putea ajunge ca oameni din sistem să-şi ia liber toţi odată, iar medicii să facă numai garda la care sunt obligaţi prin lege", a spus Astărăstoae.

Angajaţii din sistemul sanitar cer alocarea a minimum 6% din PIB pentru sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

În 2 noiembrie, peste 4.000 de angajaţi din sistemul sanitar au protestat în Capitală.

 

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro