Executivul condus de Victor Ponta nu a luat în discuţie în şedinţa de miercuri proiectul de lege privind eliminarea răspunderii penale pentru personalul din sănătate care primeşte "contribuţii suplimentare", aşa cum a declarase premierul săptămâna trecută, anunţă Mediafax.

"Pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern nu a fost trecut un astfel de act normativ", a declarat la finalul reuniunii de lucru purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă.

Săptămâna trecută, premierul i-a cerut ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, să elaboreze un proiect de lege care să elimine răspunderea penală a personalului din sistemul sanitar în cazul în care contribuţiile primite de la pacienţi nu sunt condiţionate, sunt oferite post-tratament şi sunt fiscalizate, astfel încât aceştia să nu mai fie consideraţi funcţionari publici şi anchetaţi penal în cazul primirii unor "contribuţii suplimentare" din partea pacienţilor. Ponta a mai afirmat că după ce va fi aprobat de Guvern, miercuri, proiectul de lege va fi trimis imediat Parlamentului. 

Ponta a explicat atunci că acele "contribuţii suplimentare" pe care pacienţii vor să le dea medicului şi asistentului care i-au tratat trebuie să îndeplinească trei condiţii, cumulativ: să nu fie condiţionate de către medic şi asistent, să fie primite după îndeplinirea actului medical şi să fie declarate la fisc, astfel încât ele să poată fi impozitate. Dacă aceste condiţii sunt îndeplinite simultan, medicul, asistentul sau alt reprezentant al sistemului sanitar nu mai răspund penal pentru primirea "contribuţiilor suplimenatre" de la pacienţi.

Sursa

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro