Norme Coca 2023 - 2024

Un recent studiu american subliniază avantajele consumului de orez în cadrul unei alimentații sănătoase și pentru satisfacerea nevoilor nutriționale, cu condiția să fie însoțit de alimentele potrivite, scrie metronews.fr.

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES ARHIVA

Concluziile cercetătorilor de la Baylor College of Medicine (Statele Unite) pun în evidență legătura între orez și o bună formă fizică. Publicat în revista 'Food and Nutrition Sciences', el arată că se poate satisface majoritatea nevoilor nutriționale păstrând în același timp și silueta. Cercetătorii au analizat timp de cinci ani obiceiurile alimentare a 14.386 americani adulți pentru a evalua legătura între consumul de orez, alb sau brun, și calitatea regimului lor alimentar. 'Rezultatele noastre arată că cei care mănâncă orez au regimuri alimentare mai compatibile cu recomandările din directivele dietetice din Statele Unite și prezintă cantități mai mari de potasiu, magneziu, fier, vitamine B9, acid folic și fibre', spune într-un comunicat Theresa Nicklas, autor principal al studiului. Aceste vitamine și minerale sunt considerate indispensabile pentru buna funcționare a organismului.

O altă descoperire a fost faptul că cei mai mari consumatori de orez sunt mai puțin înclinați să adauge în farfurie grăsimi saturate și zahăr, ceea ce favorizează o alimentație echilibrată. 'Orezul se mănâncă în general cu o porție de legume și carne', adaugă Theresa Nicklas, care precizează că oamenii trebuie să fie atenți și la condimente.

Studiul subliniază că orezul crește senzația de sațietate, ceea ce ajută la scăderea aportului caloric. Feculenții sunt 'un mijloc bun prin care se evită luarea în greutate pentru că țin de foame și oamenii nu trebuie să mai ronțăie câte ceva între mese'. Pot fi mâncați la orice masă, de preferință cu legume. Sugestii ar fi orez și tocană de legume, porumb și roșii sau linte și morcovi, încheie metronews.fr.

AGERPRES/ (AS — autor: Lelia Bretan)

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro