Organizația Mondială a Sănătății a prezentat la Geneva, în data de 19 ianuarie 2015, cel mai nou raport privind epidemia bolilor cronice netransmisibile. Unul dintre cele mai importante aspecte ale documentului se referă la implicarea guvernelor statelor în prevenirea bolilor cronice netransmisibile. Acest lucru ar putea duce la salvarea a 16 milioane de vieți anual.

„Decesele premature cauzate de bolile cronice netransmisibile pot fi semnificativ reduse prin politici guvernamentale de reducere a fumatului, a abuzului de alcool, a dietelor nesănătoase și a sedentarismului. Comunitatea globală are șansa de a schimba cursul epidemiei bolilor cronice netransmisibile. Investind între 1-3 dolari pe an pentru fiecare persoană, țările pot reduce semnificativ îmbolnăvirea și decesele prin bolile cronice netransmisibile. În 2015 fiecare țară trebuie să-și stabilească un set de ținte și să implementeze acțiuni cost-eficiență. Dacă nu vor face acest lucru, milioane de vieți vor fi în continuarea pierdute prea devreme”, se arată în document.
„Cel de-al doilea raport privind bolile cronice netransmisibile reiterează importanța celor patru categori de boli: bolile cardiovasculare și cerebrovasculare, diabetul zaharat, cancerul și bolile obstructive pulmonare, care sunt principalii factori răspunzători de 75% din mortalitatea planetară. Aceste boli pot fi prevenite prin acțiuni de prevenție primară și secundară care reprezintă baza acestui raport. Se reiterează ceea ce s-a scris în primul raport și atunci când se reiterează un lucru înseamnă că este mai bine documentat și se vehiculează măsurile complete. Se discută cele nouă obiective asumate de miniștrii și reprezentanții țărilor care au participat la sesiunea OMS din luna mai. Primul obiectiv se referă la reducearea cu 25% a mortalității provocate de aceste boli. Obiectivul doi este reducerea cu 10% a abuzului de alcool. Cel de-al treilea obiectiv se referă la reducerea cu 10% a riscului de sedentarism. Obiectivul patru are în vedere reducerea cu 30% a consumului de sare. Cel de-al cincilea obiectiv vizează reducerea cu 30% a fumatului. În ceea ce privește al șaselea obiectiv se are în vedere reducerea cu 25% a bolilor provocate de HTA. Al șaptealea obiectiv se referă la oprirea creșterii epidemiei de diabet zaharat și de obezitate. Totodată al optulea obiectiv face referire la reducerea cu 50% a cazurilor în care pacienții nu beneficiază de tratament, în timp ce al nouălea obiectiv vizează creșterea cu 80% a accesului pacienților la tratament și tehnologie medicală modernă. În partea a doua a raportului se discută despre măsurile ce trebuie adoptate de fiecare țară”, a declarat pentru www.SănătateaTv.ro, prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.
În ceea ce privește România, responsabilitatea implementării acestor obiective revine pe de-o parte Ministerului Sănătății prin adoptarea unor politici de sănătate coerente cât și practicienilor.
„Noi practicienii suntem obligați să aplicăm aceste măsuri, să dăm sfaturi pacienților despre cum pot duce o viață sănătoasă. Însă la nivel național, Ministerul Sănătății trebuie să conlucreze cu cel al Educației și Tineretului pentru a pune în practică toate aceste măsuri”, a adăugat prof. univ. dr. Nicoale Hâncu.
Raportul Organizației Mondiale a Sănătății precum și măsurile ce trebuie implementate pentru reducerea epidemiei bolilor cronice netransmisibile vor fi discutate în cadrul Congresului Național Bolile Cronice Netransmisibile, ediția a IV-a. Evenimentul organizat sub egida Academiei Române va avea loc în perioada 27-28 februarie 2015 la București.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro