Norme Coca 2023 - 2024

Cu ocazia Zilei mondiale a hepatitei (28 iulie), Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) salută progresele în combaterea uneia dintre cele mai grave boli din lume. Hepatitele virale - un grup de boli infecțioase, cunoscute sub numele de hepatite A, B, C, D, și E - afectează milioane de oameni din întreaga lume, cauzând boli hepatice acute şi cronice și provocând anual decesul a circa 1,4 milioane de oameni.

„De mai mulţi ani, hepatita virală a fost în mare parte neglijată,” a declarat dr. Margaret Chan, directorul general de la OMS. „Acum însă, remarcăm o mai mare conștientizare și intensificarea avântului de combatere a ei.”

Acest interes în creștere a stimulat dezbaterea privind hepatita la recenta Adunare Mondiala a Sanatatii (AMS), când 194 de țări au aprobat o rezoluție pentru intensificarea eforturilor de prevenire, diagnosticare și tratare a hepatitei virale. Rezoluția subliniază cât de important este ca statele să aibă planuri naționale cuprinzătoare de combatere a hepatitei, concepute pentru a satisface nevoile fiecărei țări cu resursele disponibile

AMS, alcătuită din miniștri ai sănătății și alți reprezentanți ai tuturor statelor membre OMS, a notat de asemenea importanța testării: în prezent, cele mai multe persoane cu hepatita nu ştiu că sunt infectate, deoarece simptomele apar adesea zeci de ani mai târziu, după instalarea bolii hepatice grave. Totodată, AMS a subliniat necesitatea investiţiilor în strategii eficiente de prevenire, de tipul programelor complete pentru utilizatorii de droguri injectabile, a asigurării accesului la injecții şi transfuzii de sange în condiţii sigure si extinderii programelor de imunizare pentru protecţia împotriva hepatitelor A și B.

Rezoluția recunoaște marele potențial al noilor medicamente si strategii de tratament pentru infecţia cronică cu virusurile hepatitice B şi C, solicitând strategii pentru creşterea accesului la medicamente de calitate, la preţuri convenabile. În plus, rezoluţia invită OMS să examineze posibilitatea eliminării hepatitelor B și C.

Una dintre cele mai importante evoluţii în sănătatea publică de anul trecut a fost reprezentată de progresele uriașe în tratamentul hepatitei cronice C. Noile medicamente, care vor fi în curând urmate de altele, au, potrivit OMS, potențialul de a transforma tratamentul hepatitei C, cu tratamente sigure și simple, cu rate de vindecare de peste 90%. Trebuie însă ca aceste tratamente să și fie accesibile la prețuri convenabile.

OMS și-a intensificat sprijinul către statele membre pentru extinderea programelor complexe de prevenire și tratare a hepatitei. În luna aprilie a acestui an, OMS a lansat noi recomandări pentru screeningul, îngrijirea şi tratamentul persoanelor cu hepatită C. În plus, OMS este în curs de dezvoltare a noilor recomandări pentru prevenirea și tratarea hepatitei B, iar cu ocazia Zilei mondiale a hepatitei va lansa un nou manual pentru combaterea focarelor de hepatita E.

Sursa: SanatateaTV

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro