Organizația Salvați Copiii se alătură programului educațional "Primele 1000 de zile" cu un nou proiect prin care își propune să susțină alăptarea și educația mamelor în ceea ce privește importanța nutriției și a unui stil de viață echilibrat pentru sănătatea copiilor.

Potrivit unui comunicat remis marți AGERPRES, în cadrul programului, Salvați Copiii România, Fundația Nutricia și Asociația SAMAS vor dezvolta împreună un proiect-pilot ce are scopul de a crește rata alăptării exclusive în România, prin acordarea de suport pentru tinerele mămici în primele momente după naștere, dar și ulterior.

Proiectul are două componente majore — cea de informare și educare, atât în rândul viitoarelor mame, cât și la nivelul fiecărei comunități, și cea de intervenție — care presupune asigurarea unei alimentații sănătoase gravidelor și copiilor cu vârsta de până la 5 ani, în 31 de comunități rurale dezavantajate din țara noastră.

"Salvați Copiii derulează de cinci ani programe în comunitățile defavorizate, pentru a sprijini tinerele mămici și copiii lor, având rezultate vizibile. Am decis să aducem programului nostru o componentă nouă, să dezvoltăm un program de suport pentru mămici exact când au cea mai mare nevoie — în maternitate, în primele zile de la naștere. Împreună cu Fundația Nutricia, ne dorim să putem educa cât mai multe mămici și să le sprijinim în cea mai dificilă meserie, aceea de mamă", afirmă Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România, citată în comunicat.

Obiectivul este ca o mie de mame să beneficieze de activitățile detaliate, urmând ca, după validare, proiectul să fie extins la nivel național.

"Situația îngrijorătoare a sănătății mamelor și a nou-născuților este principalul motiv pentru care am decis să sprijinim programul educațional 'Primele 1000 de zile'. Este foarte important ca părinții să știe că deciziile pe care le iau în această perioadă pentru copiii lor pot influența sănătatea acestora pentru tot restul vieții. În plus, ne dorim ca prin seminariile și orele de consiliere pe care le organizăm să ajutăm cât mai multe mămici să aibă acces la suport psihologic adecvat, informații medicale și sfaturi de la specialiști în educația perinatală", spune dr. Sandra Alexiu, medic primar specialist în Medicina Familiei și vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei, partener al programului "Primele 1000 de zile".

România este în continuare clasificată de Organizația Mondială a Sănătății drept țară cu risc înalt în ceea ce privește indicatorii de sănătate, conform datelor furnizate de raportul PERISTAT 2010. Același studiu atrage atenția asupra mortalității infantile, țara noastră aflându-se pe primul loc în Europa, cu valori duble față de media europeană.

În România, numai 12,6% dintre mame alăptează, raportat la 30% — media în țările europene — iar durata medie a alăptării exclusive este de numai aproximativ două luni (studiul IOMC 2011). Aceste cifre îngrijorătoare sunt rezultatul lipsei de suport și de informare a mamelor, care abandonează alăptarea din primele săptămâni după naștere. Conform aceluiași studiu IOMC, doar 33% dintre mame au declarat că au fost instruite asupra alăptării exclusive, se mai arată în comunicatul de presă.

Conform sursei citate, până în prezent, programul "Primele 1000 de zile" a ajuns la peste 3.000 de viitoare mame informate, prin intermediul conferințelor de "Nutriție în sarcină" și "Alăptare exclusivă", organizate în București și transmise live pe portalul despre copii.com, pentru viitoarele mame din provincie.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro